За богатството на една круша в Гостиня, наречена Бейката

гостиня 2

През живота си съм виждала много круши, с по-дребни и по-едри плодове в овощните градини и в горите. От незнайни времена на една красива поляна в местността Чийдере край село Гостиня израснала дива круша. Младата дива фиданка била облагородена от незнаен овощар. Сега тя е здраво забила корените си и има красива корона. Хората нарекли крушата Бейката. Това е голямо дърво, обиколката й е четири метра.

Възрастни хора предполагат, че това дърво е на повече от 200 години. Осемдесет и три годишният Цаню Денчев разказва, че като дете е пасъл агънцата по поляната и още тогава крушата била все така величествена. Ял е до насита от нейните сладки плодове. По-късно Цаню завършил техникум по горско стопанство в Берковица. Станал горски служител на селото и твърди, че всяка година крушата ражда сладки плодове. Като горски той всяка година облагородявал по 7-8 дръвчета. За съжаление по пътя от Пресяка до Гостиня всички дървета вече са орязани за дърва.

Но няма пастир в този район, който да не е пладнувал стадо под дебелата сянка на Бейката. Понякога от там се чувал меден кавал или песен. Всеки пътник пък спирал и късал от сладките плодове, за да утоли жажда в знойния пек.

През сезоните Бейката изглежда причудливо и разнообразно  красива. През пролетта, когато се покрие със снежнобели цветенца, прилича на млада булка, забулена с ефирен бял воал. По нейните цветенца жужат работни пчелички и събират сладък нектар. През лятото Бейката ражда много дребни плодчета с приятен вкус. Тогава тя прилича на болярка, закичена с безброй златни обици. През есента листата й приличат на дребни сълзици, които капят по земята. Тогава тя прилича на старица, завита в топъл шал. През зимата Бейката прилича на стара свекърва, надарена от снахата с бял губер. Сгушена под снега, тя слуша песента на вятъра, „как зимни хали свирят в мрака с ледени кавали“.

На снимката – Бившият горски Цаню Денчев (вдясно) с внучката, правнучето Радослав и зетя му французина  Жан Мари

 

Тотка Вълкова от Гостиня

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.