Днес започват протестните акции в затворите, в Ловеч е в понеделник

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Протестна кампания на Синдиката на служителите в затворите в България във връзка с приетия на първо четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2015 година започва от днес – 11.12.2014г. с провеждане на синдикални събрания на открито. Всеки работен ден от утре представители на УС на Синдиката на служителите в затворите в България, синдикални дружества и секции ще се събират пред затворите, в които работят. Целите на тези срещи – събрания са:

  1. Разясняване на финансовото състояние на ГД „ИН”.
  2. Вземане на решения за бъдещите действия на синдиката спрямо приемането на бюджет 2015, без да е осигурена финансова обезпеченост на законовите права на служителите от ГД „ИН” и ГД „Охрана ”.

Инициативата започва от утре пред Софийския централен затвор около 10,30 часа.Тя ще продължи на следващия ден в петък пред Затвора в град Бобов дол от 9.30 часа. За понеделник 15.12.2014г. от 10.00 часа пък е насрочено излизането на служителите на Ловешкия затвор.Решение за такива действия се очаква днес да вземат ръководствата на синдикални дружества в останалите затвори и арести, като тези във Враца, Бургас, Сливен и Варна вече са заявили готовност да последват колегите си.         Напрежението сред работещите в затворите набира скорост, след като стана ясно, че Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона, и изплати дължимите по Закона за министерството на вътрешните работи от 1 юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели, ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи.Така на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най – ниските заплати в Сектор – Сигурност ще се запази и за следващата 2015 година. Ситуацията с финансирането и текучеството на кадри в затворите е повече от критична, предвид, че по информация на финансовите експерти в министерството при необходими 24 млн. за покриване на задължения към доставчици, обезщетения към служители, заплати и др. с актуализацията на бюджет 2014, на министерството са отпуснати едва 5млн. лева. До момента няма никакви индикации за предприети действия от страна на правосъдното ведомство за разрешаване на проблема.Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) няма официален отговор и от страна на министъра на финансите, председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, по бюджет и финанси в 43-то НС, както и парламентарно представените партии до които изпрати свое становище.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.