Областен управител бе удостоен с плакет по повод 25 години Технически колеж в Ловеч

5.12.14 колеж тържествоОбластният управител на Ловеч бе удостоен в петък с плакет и грамота по повод 25 години Техническия колеж в града. Почетният символ прие д-р Мадлена Бояджиева, съобщи пресцентърът на областната управа. Отличието е за заслуги за утвърждаването и развитието на  висшето училище през този четвърт век.

„Това е първото тържествено събитие, на което съм поканена в качеството ми на областен управител, и съм тук с изключително удоволствие. Защото общуването с младите хора е вдъхновяващо и зареждащо. А всички имаме нужда от повече вдъхновение”, каза в поздравителното си слово д-р Бояджиева.

„Днешният Технически колеж е рожба на новото време на преструктуриране на образованието през 90-те години на миналия век, което си постави задачата да преобразува съществуващите форми на обучение след средното образование в институти и колежи за нуждите на местната, регионалната и национална промишленост и инфраструктура”, подчерта директорът доц. д-р Георги Рашев. Той очерта мисията на ръководството – подготовка на конкурентоспособни кадри с висше техническо образование, чрез прилагане на високо качествени образователни и научно-изследователски услуги в съответствие с европейските образователни стандарти. „Нашите приоритети са подготовка на висококвалифицирани специалисти с висше образование в областта на машиностроенето, автомобилостроенето, електротехниката, компютърната и информационната техника и текстилната техника в съответствие с изискванията на европейското образователно пространство, както и изграждане и развиване на съвременна научно-техническа база за обучение и учебно-производствена дейност”, изтъкна още доц. Рашев.

Проф. д.т.н. Райчо Иларионов, ректор на Технически университет – Габрово, също гост на събитието, поздрави преподавателите и студентите от колежа и изрази огромното си желание час по-скоро да бъде въведено дуалното обучение в България.

В момента в колежа се обучават студенти в три акредитирани професионални направления и четири специалности – „Автомобилно машиностроене”, „Машиностроене”, „Електротехника” и „Компютърни системи и технологии”. Завършилите успешно получават квалификационна степен “професионален бакалавър”.

Гости на тържественото честване на 25-годишнината на Техническия колеж бяха както кметът на общината Минчо Казанджиев, така и много представители на бизнеса от региона, които работят с кадри, обучавани и завършили колежа или осигуряват възможностите за тяхното практическо обучение. На тържествената церемония бяха връчени и дипломите на последния випуск.

За 25-те години работа в Технически колеж Ловеч са се дипломирали над 1800 студенти, а отличниците, които днес получиха дипломите си, са 11. Тържествената церемония започна с водосвет, отслужен от Ловчански митрополит Гавриил.

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи на ръководството на колежа почетния знак на общината за принос в учебната и изследователска дейност и издигане престижа на града.

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.