Търсете идола или за барда и фалшивите ценности на Ловеч (отличиха Милен Тотев)

м. тотев и г бенев

Ловешкият имитатор на Булат Окуджава – Милен Тотев, отпразнува в четвъртък 40 години творческа дейност. Честито на вярващите!

Ако сте запознати с биографията на Милен Тотев, кой знае защо наричан бард на Ловеч, ще откриете, че това е невъзможно. Простата сметка показва, че през 1973 г. е бил 18 годишен! Каква творческа дейност е можел да развива, освен в самодейността. Къде са доказателствата? Чудя се защо не чества 55 години творческа дейност – тогава е бил в яслите и също е пеел, според негово интервю. Повече трябваше да се учи от Булат Окуджава –  най-вече на скромност.

Та на 18 години, някъде между абитуриентската вечер и влизането в казармата, е започнала творческата му дейност. Дали това е било възможно? Да – с китара на маса сред приятели!

А по-късно? Всички знаят, че на милиционерите и военните не им разрешаваха да пеят с китари на професионална сцена. Камо ли Окуджава, който (с Висоцки) минаваше за дисидент. Пееха само в официалните войскови оркестри и ли в тесен кръг. Не съм чувал  да е имало бардове в политическата милиция.

Защото до промените в края на 1989 г.,  Милен Тотев беше служител в бившата Държавна сигурност – най-репресивната част от тоталитарната държава. Тази, която следеше, потискаше и арестуваше несъгласните с комунистическата идеология. Тогава той обичаше да стряска нарочени хора на улицата с израза „Какво ще кажеш за свое оправдание?“. И отговорността му е много по-голяма от тази на обикновените доносници – защото той ги фабрикуваше.

Вярно е, че демокрацията му позволи да си смени биографията и от вербовчик  се прероди в бард. Но така направиха и повечето комунисти – заличиха срамното си минало. През 80-те години, във „възхода на певческата си дейност“, ст. лейт. Милен Иванов Тотев вербуваше човек след човек в Ловешко. Или както каза един негов приятел, „той пак пееше, но по друг начин и друга песен“.

Виж тук:

https://nglas.wordpress.com/2007/10/29/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD/

http://www.lovechpress.info/index.php?option=com_content&task=view&id=13539&Itemid=0

Click to access 2-90.pdf

Но и днес резултатът от неговата дейност, не без финансовата помощ на общината и руските фондации, е силно смущаващ.

Милен Тотев сега е председател на секция бардове в Ловеч, където членуват главно той и сестра му.

През 2001 г. инициира „Бардфест“, който в началото привлече много творци с китари – общо 31. Между тях бяха Недялко Йорданов, Михаил Белчев, Хайгашот Агасян, Гриша Трифонов. Повечето постепенно се/ги отказаха  да идват. В последно време фестът се срина само до 7 барда през 2013 г.  и 11 участника през 2014. Най-вероятно ще бъде прекратен.

Ето – така върви подмяната в историята, смилането на ценностите, изграждането на кухи идоли.

И накрая бих помолил:

–  Не казвай нищо в твое оправдание! Просто замълчи!

Ето и официалната информация за юбилея: Милен Тотев с грамота от община Ловеч за 40-ия му творчески юбилей

Грамота за активно участие в културния живот, издигане престижа на град Ловеч и по повод 40 години творческа дейност връчи на Милен Тотев кметът на общината Минчо Казанджиев. Снощи бардът отпразнува с концерт в Ловеч своя творчески юбилей. Той получи още от кмета подарък картина.

Тотев бе определен от кмета като приятел и съидейник, човека в основата на създаването на „Бардфест Ловеч”, проявата, която събира хората със свободни мисли и сърца. Казанджиев пожела на барда още много заряд, дълги години богат творчески път. Големите награди на Милен Тотев предстоят, каза кметът.

Бардът е носител на наградата на община Ловеч „Ловешки меч“ в направление „Музикални дейци“ през 2003 г. Удостоен е през 2006 с почетната златна значка на Ловеч за заслуги в областта на културата. През 2007 г. получава плакет на министъра на културата за заслуги към движението на българските бардове.

Юбилейният му концерт снощи бе организиран от артателие „Лик“ към Военен клуб – Ловеч. За тези 40 години от своите 58 Милен Тотев интерпретира песните на Булат Окуджава. За него – по собствените му думи, изпятата поезия носи най-големия душевен баланс.

Милен Тотев е ръководител на секция „Бардове“ към Клуба на дейците на културата в Ловеч. Ръководител на секция „Бардове“ в арт ателието „Лик“ към Военен клуб – Ловеч. Член на Организационния комитет на международния фестивал за авторска песен и шансон „Вълни и струни“ – България – Слънчев бряг .Представител на България в международния проект „BARDSUMMIT“. Почетен член на „Кръга на барда“ – Бургас, и Руски клуб „Слънчев бряг“.

В Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч, е член на областния съвет, зам.-председател на общинския съвет, председател на Клуб МВР.

На празника снощи той получи множество подаръци от своите верни фенове, сред които Клубът на дейците на културата, Регионалният исторически музей, областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Съюза на ветераните. Особено ценен бе подаръкът от сестра му Снежана Тотева, за която Милен казва, че е човекът, подкрепял го в годините в амплоато му на поет с китара. Всички те му пожелаха здраве и творчески просперитет. Голямо признание дойде от директора на театър „Славянка” д-р Наталия Матвеева, която, връчвайки му плакет с неговия лик от името на продуцентския център „Славянски орден”, каза, че Милен Тотев има не само талант да пее и свири, но и да трогва сърцата на другите и да им помага да постигат успехи. Поздравителен адрес бардът получи и от народния представител Корнелия Маринова.

3 коментара към “Търсете идола или за барда и фалшивите ценности на Ловеч (отличиха Милен Тотев)

 1. Днес ми се наложи да откажа приятелството си на Дарина Петрова, защото вчера установих, че ме е отбелязала в тази снимка без дори да ме попита. Помолих я на лични бележки да ми махне името от отбелязването, което бе последвано от мълчание. Написах коментар, че не желая името ми да бъде свързвано с този позор , ЗАЩОТО ЗА МЕН Е ПОЗОР НЯКОЙ ДА СИ ПОСТАВЯ ФИЗИОНОМИЯТА МЕЖДУ ТЕЗИ ДВА ПОТРТЕТА, все едно се чувства равен с тях, отговорът отново бе – мълчание. Надявам се, че достатъчно ясно се дистанцирах от М.Т., който никога не съм коментирала, никога не съм гледала или слушала, освен един единствен път, случайно заведена в клуб Висоцки, където също присъстваше сестра му, никога не съм го харесвала и дори не мога да обясня защо, чисто интуитивно, понеже съм естет.
  15 ноември в 18:48 · Харесвам · 1 https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/13159_830656680291024_8314730986693485031_n.jpg?oh=ee524ae956c683e9676ec8d68276849e&oe=54E293CE&__gda__=1423805329_2d57aa00f07e7e696d495e731af39156

  Харесвам

 2. Хе! АНОНИМЕН ХЕЙТЪР на страниците на един толкова АВТОРИТЕТЕН вестник?! МНОГО ЛЮБОПИТНО : ПОЗВОЛЯВА ЛИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКАТА ЕТИКА ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕПОДПИСАНИ СТАТИИ„ КОИТО СЪДЪРЖАТ ОЦЕНКА НА ДАДЕНИ ХОРА И НАРУШАВАТ ПРАВАТА ИМ?! БУДИ ЛИ УВАЖЕНИЕ издание, което ДОПУСКА ПОДОБНА НИЗОСТ?! ЕСТЕСТВЕНО – Н Е! И ОТКЪДЕ–НАКЪДЕ НЯКОЙ, КОЙТО НЯМА ДОБЛЕСТТА ДА ЗАСТАНЕ ЗАД СОБСТВЕНИТЕ СИ ПИСАНИЯ ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ДАВА ОЦЕНКА НА НЕЧИИ ЧУЖДИ ЦЕННОСТИ?! ОТДАВНА ИСКАМ ДА ПОЛУЧА ОТГОВОР НА ВЪПРОСА: ЗАЩО В ДНЕШНО ВРЕМЕ АНОНИМНИТЕ КОМПРОМАТИ СА НОРМА НА ПОВЕДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?! КОЙ ГИ „ВЕРБУВА“ ИЛИ ПОДТИКВА ТЕЗИ „ПРИРОДНО БУДНИ“ ГРАЖДАНИ?! И СИ МИСЛЯ„ ЧЕ ПРОСТО ПРИРОДАТА ИМ Е ТАКАВА И ЕДВА ЛИ НЯКОГА СА ПОСТЪПВАЛИ ПОЧТЕНО! В ЛОВЕЧ ОТКРАЙ ВРЕМЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ И ТОВА Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА ДРАСТИЧНОТО НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО! МНОГО ХОРА НАПУСНАХА ГРАДА, ЗАСЕГНАТИ ИЛИ ОБИДЕНИ ОТ ПИСАНИЯ В ПОДОБЕН АНОНИМЕН СТИЛ! А НЯМА И КОЙ ДА РЕАГИРА ПРИ ПОДОБНО ОЧЕВАДНО НАРУШЕНИЕ НА НЕЧИИ ПРАВА ПО КОНСТИТУЦИЯ!

  Харесвам

 3. Госпожо Мандинска! И аз се чувствам омерзена от факта, че си позволявате да ме споменавате във Вашето писание! Ще се възползвам от ПРАВОТО си да ВИ отговоря, въпреки, че не Ви познавам и никога не съм имала желанието. Бих искала да внеса няколко уточнения. Доколкото ми е известно, Вие бяхте досаждала на председателката на Клуб „Висоцки“ да бъдете поканена. Смея да твърдя, че там са гостували стойностни и признати творци. Понеже домогванията Ви не успяха за момента, Вие съвсем НЕ случайно се явихте НЕПОКАНЕНА в компанияата на поканен поет. После в интернет, Вие се бяхте хвалила, как същата вечер сте били в компанията на отбрани хора:“поети, художници, бардове“… Понеже сега разбирам, че никога не сте харесвала брат ми, приемам, че сте си НАПРАВИЛА РЕКЛАМА ЗА МОЯ СМЕТКА„ и БЕЗ МОЕТО РАЗРЕШЕНИЕ! Изключителна наглост, предвид на сегашните Ви твърдения!
  Имам и няколко въпроса. Като каква „РАБОТИХТЕ“ в Италия? Как ‘НАУЧИХТЕ’ италиански езикл? Кой Ви дава правото да практикувате, като преводачка?! Веднъж дори ми се обаждахте по телефона, с предложение да участвам в някакви Ваши съмнителни комбинации. Отказах Ви, защото за момента аз съм единствената в града, изучавала италианска лингвистика, и след участието ми в няколко международни проекта, отзивите за мене, като специалист, са отлични!

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.