Иван Вазов е свързан с Троянско по майчина линия, разкрива литераторът Найден Ангелов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Известният ловешки педагог и краевед Найден Ангелов (85 г.) разкри, че Иван Вазов е свързан с Троянско по майчина линия. Литераторът работил  върху родословното си дърво и така установил факта, че по майчина линия родът на великия патриарх на литературата излиза от родното му село Калейца, Троянско. Оттам бил Поп Аврамовият род, който после се преселва в Сопот, Ловешко. Това Вазов го признава в анкетата пред проф. Иван Шишманов. Заедно с брата са и със сестрите. Попът след това се преселват в Бяла Черква, днешният град Сопот.

Найден Ангелов разкри още, че се занимава с ловешките известни деятели, свързани със старобългарския период. Ето какво още разказва той:

„Край Ловеч е съществувало книжовно средище до манастира „Ястреб“ (Св. Троица”). Установява се, че това средище е не по-маловажно от онези в Охрид, Плиска, Преслав. Установява се още, че ловешкият деспот Иван Александър, който е оглавил търновското царство, е пожелал тук да се изпише Четвероевангелие – християнска богослужебна книга. Тук са работили писатели като Пахомий, Симон и един черногорски поет – Петър Негош. Ловешкото книжовно средище е действало и по време на робството и след падането на българската държава.“ Според Найден Ангелов все още има неоткрити наши радетели, но има и нови проучвания. Например ловчалията Кирил Петров направил проучване за опълченците, за Ботеви четници от ловешкия край.

„Прави ми впечатление, че в проучвателната дейност се включват и деца от училището – седмокласници и осмокласници. Под ръководството на свои учители неотдавна те показваха моменти от живота на големия наш класик Димитър Димов, роден в Ловеч, други пък работят върху композитора Любомир Пипков, синът на Панайот Пипков“, разказва Найден Ангелов.

„Днес почти няма село или град без нови книги. Познавам много мои приятели, които издадоха книги за своите родни места и възстановиха забравени, забулени истини. И това със снимков материал, с факти – без да са професионалисти. Но има и друго, което ме радва, че учители по история, по литература подтикват своите ученици към проучване на своите родители и прародители. Това са едни такива ценни доказателства показват въобще, че нашият народ в години на робство, и в години на триумф и на падение нашият народ живее своя духовен живот за народно освестяване“, оптимист е дългогодишният учител.(НГ)

 

Споменът на Иван Вазов:

Vazov-1914

 

„Майка ми, Съба, беше от поп Аврамовия род в Сопот. За поп Аврама (казвали го и даскал поп Аврам), дядо на майка ми, има предание, че бил дошъл преди 200 години от село Сопот в Ловчанско, построил си къща на големия хълм, на север от градеца (Трапето), който бил покрит с непроходима гора. И тъй се заселил сегашният Сопот, наречен турски Акче-Клисе, по бялата черква на Трапето, от която стърчат сега само развалини! (Бяла черква в «Под игото» е превод на турското име.)“

(из ИВАН ВАЗОВ. СПОМЕНИ И ДОКУМЕНТИ, ИВАН Д. ШИШМАНОВ, 1976 г. )

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.