Ден на будителите – българските книжовници

narodni_buditeli

На 1 ноември отбелязваме празника, с който почитаме делото на българските книжовници, просветители и борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред народните будители са Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, братята Кирил и Методий, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

В Ловеч в петък вечер с тържествен концерт бе отбелязан Деня на народните будители. Тържествената вечер бе в салона на Ловчанското читалище. Бяха наградени първенците в конкурса за мултимедийна презентация, обявен от община Ловеч, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Той е израз на почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч и неговия престиж. Представени бяха 12 презентации. Първото място делят двамина. Галин Ганев, осмокласник от Природо-математическата гимназия е отличен за презентацията му за проф. Димитър Димов, а Михаела Карадобрева, седмокласничката от СОУ „Св. Кл. Охридски“ – за презентацията й за Любомир Пипков. Трета награда се дава на Валентина Маринова, шестокласничка от Природо-математическата гимназия.Във втората възрастова група награда за първо място не се присъжда. Победителите получиха грамоти, парични и предметни награди.

На тържеството за Деня на будителя кметът Минчо Казанджиев връчи почетната значка на община Ловеч на общественика Кирил Петров. Отличието му се дава за дългогодишната му краеведческа и дарителска дейност и за приноса му в проучването и популяризирането на историята на Ловеч. Предложението е направено от Клуба на дейците на културата.

Барелефът „Св. Иван Рилски“ бе връчен на лекаря на годината на Ловеч – д-р Веселина Делчева, началник на Клиничната лаборатория в ловешката болница. Поощрителната награда в конкурса за лекар на годината ще получи стоматологът д-р Цветан Чоков.     В концертната програма участваха  деца от Детската музикална школа „Панайот Пипков“ при Ловчанското читалище. Специален гост бе перкусионният ансамбъл „Акцент“ при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.