Правописен спор за новия храм в Ловеч– как се пише „Св. св. Кирил и Методий“ или „Св. Св. Кирил и Методий“?

HRAM SV SV

Правописен спор избухна в интернет по повод името на новия храм в Ловеч. Спори се как се пише „Св. св. Кирил и Методий“ или „Св. Св. Кирил и Методий“?

Спорът тръгна от тази бележка на Елена Георгиева във ФБ.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100006578561622&fref=ts

Ето я:

„Шляпам си аз през локвите на ловешкия център. Обаче… коректорът в мен не спи. Да не мислите, че ми е лесно. А в центъра на Ловеч има чисто нов катедрален храм. И над вратата му пише „Св. св. Кирил и Методий“. Не виждате проблема?

Ами обяснявам веднага. Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Равно-апостоли. Та кой, викате, от двамата е по-равен от другия, та „неговото“ „Свети“ е изписано с главна буква? И не казвайте, че е дреболия. Става дума да се погледне предварително, преди да се монтира на видно място един надпис – надпис от няколко думички, нищо повече. Потърсете във ФБ и ще видите и как е озаглавена страницата на Великотърновския университет. Следите ли мисълта ми? Прави сте – озаглавена е „Св. св. Кирил и Методий“. Дори компът дава автоматично главна буква след точка при определени настройки. Не знам това как са го преодолели, за да напишат името на ВТУ „правилно“. Впрочем така е изписана страницата на настоящите възпитаници. Има много групи на бивши възпитаници, където е изписано както трябва. Което ми дава някаква надежда, макар и малка. И кво излиза? – да попитам литературно аз. Ами излиза, че тези две горепосочени институции, дето уж по тях трябва да се равняват другите, смятат правописа за една дреболия. Днес те, утре и останалите. Прибавете към тези две институции и журналистите. Има един ловешки журналист например, който пише пълния и непълен член точно наобратно – убедено и последователно. Не зная как го постига, ама ако му го кажа в очите, ще го приеме като дребно заяждане. А е с огромните претенции, че е фактор някакъв. И то безгрешен. Сигурно е прав. Сигурно така трябва. Защото /ако не знаете/ езикът ни е от групата на демократичните езици. Когато се натрупа критична маса неграмотници, тяхното „неграмотно“ става правило, а тези, дето пишат грамотно, трябва да се настроят на новостите. И така – до края на света. Правилно, де – те неграмотниците не четат, не ги интересува нищо, пък който си позволява лукса /и наглостта/ да пише по правилата – той чете, все някак ще научи новите правила.

Уж дребна случка, но я приемете като метафора за живота ни – единствен, кратък и крехък, който все гледаме да се изхитрим и да изживеем без правила. И с огромни претенции.“

Един коментар към “Правописен спор за новия храм в Ловеч– как се пише „Св. св. Кирил и Методий“ или „Св. Св. Кирил и Методий“?

  1. Изписването на библейските имена и понятия се съобразява с правописа на синодалното издание на Библията (1982 г.). В този смисъл с главна буква „Свети, Света…“ се използва единствено, когато става дума за Бога – Свети Дух, Света Троица и т.н. Във всички останали случаи се изписва с малка буква. Същото важи и за „отец“ – с главна буква се изписва, когато се отнася за Бога – Отец. Във всички останали случаи – свети отци, св. отец и т. н. се изписва с малка буква. Следователно правилно е: „Имам икона на св. Йоан Рилски“; СОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
    Според някои специалисти по български език, не е оправдано да се изписва по два пъти съкращението „св.“, когато се отнася до двама светци, защото в случая формата за единствено и множествено число съвпада. Затова и се приема, че определението се отнася и към двамата. Например братята Кирил и Методий са свети, затова и да пишем „св. Кирил и Методий“, а не „св. св. Кирил и Методий“. Но това правило не се прилага последователно.

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.