Ловешката прима на стари градски песни Мария Петрова ще запише две нови песни

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЛовешката прима на стари градски песни Мария Петрова ще запише две нови песни, Неотдавна тя изнесе финалния рецитал на 15-тия празник на градската песен „Мара Врачанка“ във Враца. Не просто рецитал, а „Гранде рецитал на примата от Ловеч“, реагираха медиите.

На 17 и 18 октомври стотици приятели на старата градска песен се събраха във Враца и изпълниха концертната зала с над 500 места. Празникът на старата градска песен се вече е утвърден –  участваха 530 изпълнители от 34 населени места в България. В надпяването участваха 41 групи, седем дуета, един квартет и 10 индивидуални изпълнители. Публиката зарадваха и 14 нови групи и индивидуални изпълнители. За първи път в историята на празника журито връчи цели 9 първи награди при груповите изпълнения. А че преценката  е вярна, показаха дългите аплодисменти след обявяването на всяко от имената на лауреатите. Финалът обаче беше с вкус на Ловеч. Ето какво ни разказа Мария Петрова след завръщането.

 

  • Какъв е този празник с това странно име?
  • Аз бях там във втория ден – 18 октомври, когато го закриваха. Мара Врачанка е една много интересна личност, с която Враца се гордее – на нея е кръстена и залата. Това е много голяма концертна зала и беше препълнена. Аз направих 50-минутен рецитал, като всяка песен бе следвана от бурни аплодисменти. А моята „Иди си есен” буквално ги изправя на крака, аз не очаквах…
  • Публиката там ви е изненадала, така ли?
  • Невероятно преживяване. Правя концертите си по нестандартен начин, винаги казвам някакво послание преди всяка песен, тематично насочено. Това, което ме впечатли, че и след всяка мъдрост имаше аплодисменти. Изпях „Съдба” – бурно аплодиране. Накрая един бис направих и поздравих цялата зала. После изпях и втори бис – „Де е България?” И без да ги подканям, щом започнах с „Питат ли ме де е зората…”, цялата зала стана на крака и запяха песента. Аз съм впечатлена, че те знаят целия текст. Приеха песента като химн, а за мен това е химнът на България
  • Какви са вашите почитатели, как ги определяте?
  • Още с влизането във фоайето на салона бях буквално обградена от почитатели. Аз като слизах от сцената, от залата тръгнаха срещу мен и накрая две млади момчета викат: „Вие сте несправедлива към почитателите, защо така бързате?”. Аз отдадох себе си до край, това не ми се е случвало на друго място. Моят мениджър каза, че е станал свидетел на нещо изключително. Имаше и достолепни господа, които целуваха ръка и молеха пак да се върна.
  • Сега какви ви предстои?
  • Този месец да направя две нови песни, едната изненада за моите продуценти и издатели, а другата е стара градска песен. Тя е прекрасна, работя с Нааби Али, той ще направи аранжимента. По другата работя със Светослав Лобушки. Предстоят ми и клипове за снимане, така поне в сайта на „Пайнер” е обявено, но не зная кога ще стане… Другите ми покани са чак за Нова година.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.