Въпреки обилният сняг в края на октомври, в началото на ноември ще започне затопляне

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпреки обилният сняг в края на октомври, в началото на ноември ще започне затопляне.Най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса, а най-ниските – между минус 7 и минус 2 градуса. През ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 4 до 3 градуса, гласи месечната прогноза на НИМХ при БАН.

Месечната сума на валежите ще е около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони – между 70 и 100 л/кв.м.

Облачността ще се разкъса и през следващите дни до средата на първото десетдневие над планинските райони ще преобладава слънчево време.

В равнините на все повече места ще има мъгла или ниска слоеста облачност и там температурите ще остават по-ниски.

През периода 6-10 ноември времето ще се определя от циклонални вихри и ще се създаде валежна обстановка, но ще се задържи сравнително топло за сезона, въпреки че в края на десетдневието температурите слабо ще се понижат.

Прогнозата на специализирания метеосайт hmn.ru за първото десетдневие на ноември в София и района

 

 

През първата половина от второто десетдневие валежи не се очакват.

След временно понижение, температурите относително ще се повишат. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, а в равнините мъглата ще е често явление.

Към 17-18 ноември облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат. В края на периода валежи не се очакват.

В началото на третото десетдневие температурите ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които в Северна България и по високите полета ще преминат в сняг. Временно спиране на преваляванията се очаква в средата на десетдневието.

През последните дни на месеца температурите още ще се понижат, като отново ще има валежи – в по-голямата част от страната вече от сняг.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.