Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с други митрополити освети нов храм

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпреки силния снеговалеж в събота много ловчалии посетиха освещаването на новия приземен  храм  в строящият се катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. Церемонията извърши ловчанският митрополит Гавриил в приземния етаж на храма, посветен на Въведение Богородично, в съслужение с други митрополити,  епископи и свещеници.

По време на цялото тържество навън валеше силен мокър сняг – необичайно за датата 25 октомври. Вярващите го приеха като добра поличба.
Катедралният храм има 850 кв. м застроена площ, а разгънатата е два пъти повече. Той е на две нива. Приземното ниво вече е достъпно за миряните чрез страничен вход. Там освен църква има и салон, баптистерий за кръщаване на възрастни, кът за деца и библиотека, която предстои да бъде оборудвана.
На второто ниво ще има централен храм с три престола. Централният ще бъде на светите братя Кирил и Методий. Монтирани са осем камбани и те се задвижват по електронен път. Изграждането на храма в Ловеч е започнало в края на 2005 г. и в него са вложени над три милиона лева, събрани изцяло от дарители. Още 400 хиляди лева са необходими за завършването и на
второто ниво.
Интересното бе, че светата божествена литургия се проточи с близо час заради очакването на Бойко Борисов. Агенти на НСО пазеха от сутринта периметър около храма заради безопасността. Удължаване на службата стана след като се разбра, че лидерът на ПП ГЕРБ, който е сред основните спомосъществуватели, пътува от Варна за Ловеч. Бившият премиер обаче така и не пристигна поради падналия сняг и няколко препречени ТИР-а по пътя.
Църковни песнопения продължиха близо пет часа. Сред гостите бяха Симеон Пешов, шеф на „Главбулгарстрой”, д-р инж. Цоло Вутов от „Геотехмин“ ООД, ген. Румен Миланов, областният управител Милко Недялков, кметът Минчо Казанджиев, бившите и бъдещи депутати от Корнелия Маринова и Николай Нанков, шефът на РУГ инж. Павли Богдански.
Сред църковните бяха старозагорският владика Галактион, русенският митрополит Наум, варненският и великопреславски митрополит Йоан и неврокопският митрополит Серафим, воронежкият митрополит Сергий, борисополският митрополит Антоний, управляващ делата на украинската православна църква, черновитският епископ Лонгин и игуменът на троянския манастир епископ Сионий.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Един коментар към “Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с други митрополити освети нов храм

 1. Неграмотното ни население
  няма да получи прозрение
  че сатанински храм щом посещава
  Господ здраве няма да му дава
  На митрополита на лъжите се хваща
  и в света на илюзиите се изпраща.

  Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.