Второ прокурорско писмо нищи незаконосъобразността избора на съдебни заседатели в Троян

Иванова+Пеевски

Второ писмо след първото от 29 септември т. г., е получил като отговор на своя сигнал общинският съветник в Троян инж. Илиян Пеевски относно незаконосъобразност на решение №726 от 28 август на Общински съвет (ОбС) – Троян за избор на нови съдебни заседатели за троянския Районен съд***. Отговаря му прокурор Светла Иванова от Окръжна прокуратура – Ловеч, която на 3 октомври изпрати второ доуточняващо писмо. И ако правилно я тълкуваме, втората прокурорска депеша в някаква степен коригира/тушира тезата на първата.

В първото си писмо прокурор Иванова заявяваше, цитирам: „След запознаване със сигнала (на инж. Илиян Пеевски) и изпратените ни от ОбС – Троян документи считаме, че решението (№726/28 август 2014 г.) е незаконосъобразно, тъй като противоречи на чл. 68, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ)…”; в мотивировката пък се казва, че „изземвайки с решението си функциите на един друг орган (общото събрание на съдиите от Окръжен съд – Ловеч) ОбС – Троян, е приел едно незаконосъбразно решение”. А препоръката бе в 1-месечен срок ОбС – Троян да отмени своето решение №726/28 август 2014 г. и да приеме друго такова.

Второто писмо, адресирано до инж. Пеевски с копие до ОбС – Троян, прокурор Светла Иванова припомня дадената вече препоръка да се отмени въпросното решение и да се приеме ново. Но прави уточнението за несъгласие с някои от твърденията на инж. Пеевски ( че „съдебните заседатели би следвало да се избират пряко от народа”), както и уговорката, че в първото писмо „не сме изразили становище по всички твърдения в сигнала Ви”. И обобщава, че от Окръжна прокуратура – Ловеч считат за „правилни правните основния, послужили за приемане на решение № 726/28 август 2014 г. от ОбС – Троян и посочени в мотивите към същото”.

ЕДИН ВИД – прав сте (инж. Пеевски), ама не съвсем, а решението на ОбС – Троян, подкрепено и от областния управител Милко Недялков, хем е незаконосъобразно, хем правните основания за приемането му са правилни. На нас това ни прозвуча като и вълкът сит, и агнето цяло, но може да не сме прави.

Генадий Маринов

*** Инж. Пеевски оспори правото на ОбС – Троян да избира съдебни заседатели, напомняйки че в правомощията на местния парламент е единствено на предлага кандидатури за съдебни заседатели; и отправи обвинения за вмешателство в съдебната власт, незаконосъобразност и дори нещо повече – „опит за извършване на конституционен преврат”.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.