Постоянните комисии към ОбС в Ловеч спряха продажбата на стоматология

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Постоянните комисии към ОбС в Ловеч спряха продажбата на стоматология. Така гражданският протест срещу продажбата на постигна частичен успех – днес отпадна точката за приватизацията на сградата на Бившата стоматологична поликлиника, която трябваше да се гласува на утрешната сесия.

 

Това става ясно от писмо на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев с вх. № ОС-801(1)/15.10.2014 г., с което той оттегля предложение с вх. № ОС-801/09.10.2014 г. относно приватизация на „Бивша стоматологична поликлиника“, находяща се на бул. „България“ № 3. Писмото е внесено в канцеларията на ловешкия Общински съвет днес.

Според председателя на ОбС Тихол Тихолов на основание чл. 106 от правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 година, поради оттегляне на предложението, точката отпада от дневния ред на заседанието на Общински съвет на 16.10.2014 г.

До тук се стигна след тримесечен протест на стоматолози и зъботехници срещу продажбата на сградата. Същевременно в понеделник и вторник комисии към ОбС отхвърлиха продажбата на стоматологията. Първо здравната комисия към Общинския съвет в Ловеч отхвърли предложението за продажба на стоматологията в града. На заседанието не присъства кметът Минчо Казанджиев. Никой не гласува „за“ сделката. На гласуването присъстваха и стоматолози, лаборанти и зъботехници. За първи път толкова категорично съветници от различни партии застават зад интересите на гражданите и на практика спират продажбата на изключително атрактивния имот в центъра на Ловеч. Инвестиционното намерение за сключване на сделка от страна на „Кардиолайф“ и се подкрепя категорично от Минчо Казанджиев, което възпламени още повече протеста на стоматолози, зъботехници и лаборанти.

Във вторник правната постоянна комисия последна от всички комисии разгледа заявеното от фирмата „Кардиолайф“ намерение за продажба на сградата на стоматологията в Ловеч. По-рано две други комисии отказаха да дадат положително становище на предложението.

В бюджетната комисия по предложение на Георги Терзийски беше взето решение за отлагане на взимането на решение, докато не се съберат данни за точното инвестиционно намерение, цифрите за приходите и разходите от сградата и друга информация.

В комисията по общинска собственост съветниците Анатоли Иванов и Страцимир Петков направиха опит да подкрепят кмета Казанджиев, но Светослав Иванов и Петко Петков категорично застанаха на позицията, че предложението трябва да бъде отхвърлено. Гласовете на Георги Терзийски, д-р Константин Попов и Анатоли Иванов не бяха достатъчни за отлагане. Основното предложение за изваждане на стоматологията от списъка на забранените за продажба общински имоти и стартиране на процедурата за приватизация събра нула гласа „ЗА“. От решението на правната комисия зависи дали предложението ще стигне до разглеждане в ОбС. Защото ако няма нито едно положително становище на постоянните комисии, независимо от взетото  решение в комисията по приватизация, предложението  няма да бъде гледано на сесия.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.