Валентина Недялкова: Има много неща в Изборния кодекс, които трябва да бъдат изчистени

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Юристът Валентина Недялкова за четвърти път оглавява като председател РИК – Ловеч. Тази година за пореден път ловешката комисия първа от страната предаде протоколите в ЦИК, за което бе похвалена. В интервю Недялкова споделя впечатления от работата на последните избори.

 

 • Как получените преференции се отразяват на крайния резултат?
 • Крайното решение е на ЦИК. За момента разместването има единствено информативен характер. Моето мнение е, че ние в РИК трябва да използваме преференциите. На практика се оказва, че първият почти никога не може да бъде изместен. А в изборен район като Ловеч, където имаме само пет мандата, просто не знам какво трябва да се случи, за да проработят преференциите на практика. Тези избори не са като изборите за Европарламент, когато първият не беше защитен. Сега първият получава всички останали, които са без преференции.
 • Какво промени в практиката казуса с Калина Крумова, която се отказа от водачество на ББЦ в Ловеч?
 • Доведе до там, че ЦИК излезе с нарочно решение във връзка с РИК. Има много неща в Изборния кодекс, които трябва да бъдат изчистени, не само за случая с Калина Крумова. Срещнах много неясноти в този ИК, защото се наложи изрично решение на ЦИК как ще се броят преференциите.В кандидатската листа Крумова бе с надписа „заличен”. Не е изписано „Калина Крумова“, а „№ 1 – заличен“. Имаше изрично решение, че ако си гласувал без преференция за тази листа, тези гласове се броят за № 2. Той се счита за водач на листата, след като № 1 е заличен. Така че много неща трябва да се променят.
 • По-точно какво да се промени?
 • За месец имаше 10 % смяна на секционни избирателни комисии. Последните промени са от вечерта преди изборите. Излиза, че за месец се е случило нещо толкова невъзможно, че да тези хора не могат да участват. Забележете – те не са длъжни изобщо да дават мотиви. Може би трябва да се предвиди да дават съгласието за да участват предварително в тези избирателни комисии, а не да се окаже, че някой е включен просто ей така. Имахме заличени застъпници поради факта, че те са и кандидати за народни представители. Значи те изобщо не знаят, че партията ги е включила като застъпници, и то от друга партия. Защото не се иска предварителното съгласие – те се включват в някакви списъци, а после започваме да правим промени. Необходима е постоянна изборна администрация – това е истината. Експерти, които се занимават с изборно законодателство. Нека да получават възнаграждение в определен малък период от време, когато има действително избори, но те да преминават през обучение, да трупат опита.
 • Да не би да е малко възнаграждението?
 • Възнаграждението сега е по-високо – 55 лв. на член, 65 лв. на зам.-председател, секретар и 71 лв. за председател. Отделно за тримата, които предават протоколи вечер – още по 20 лв. Не е малко…
 • Доволни ли сте от състава на РИК?
 • Няма изискване за някакъв специален образователен ценз. Представителите в РИК се предлагат от политическите партии и коалиции. След като е преценила, че това е човекът, който трябва да ги представлява, аз не мога да го коментирам изобщо. РИК се назначава от ЦИК. Няма изискване за образование, то и със СИК-овете няма изискване за образование. За РИК има изискване да са с висше образование без да се уточнява какво.
 • Кои са най-големите куриози на отминалите избори?
 • Това е гласуването за човек, който е заличен от кандидатската листа. Това е несериозно. Означава, че някой дори не е забелязал, не е прочел, че вече няма такъв човек в листата. Другият куриозен случай от жалбите. Имахме случай върху таблото с кандидатските листи в кабинката да е отбелязан № 22, върху списъка. В кабинката вътре, където трябва да влезеш да гласуваш. Имахме и бюлетина с нарисувани детелинки…
 • Интервю на Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.