Ловчанската митрополия е против модернизацията на крепостта с купол

_TSV1363

Модернизацията на ловешката крепост предизвика гняв в ловчанската митрополия, става ясно от нейно изявление по повод монтирането на метална конструкция и купол върху основите на базиликата. Миналата седмица с хеликоптер бе монтирана конструкцията, която да пази провежданите там сватбени церемонии от дъжд и слънце. Събитието бе използвано енергично за реклама на общината, но вместо положителен ефект произведе нов скандал.

 

Ето становището на митрополията: „На 24 септември съвсем неочаквано за нас върху основите на средновековната черква „Св. Великомъченик Георги“ беше монтирана метална конструкция с голям „модерен“ купол. Научихме за този проект чак след като той беше изпълнен. Ловчанският митрополит Гавриил не е бил уведомен и не е давал съгласие за това. Учудваме се как от Националния институт за недвижимо културно наследство са се съгласили за такъв проект, който е съвършено несъвместим с архитектурата на средновековната крепост. Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с проф. Банко Банков и проф. Петко Еврев, подготвяха проект за възстановяването на средновековната черква в нейния автентичен вид. Прилагаме и изгледи на храма от проекта.“

Това е пореден скандал, който говори за липса на координация между различните институции у нас. От общината уверяват, че проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Не е съгласуван обаче с митрополията и с авторите на друг проект, разбираме сега. Той също е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

bazilika

По време на скандала с убития в зоопарка ягуар Алонсо стана същото. Уж били уведомени важните институции, а природозащитниците узнаха чак след фаталните изстрели на ловците.

От друга страна не е ясно как митрополията приема съществуването на забития там огромен пластичен знак,  наречен “ Мечокръст“ (синтез на кръст и меч). Той безмълвно краси базиликата от 1987 г. до днес.

One thought on “Ловчанската митрополия е против модернизацията на крепостта с купол

 1. Я не ги слушайте тия
  това е пак поредната им простотия.
  Площада мога да осират
  като сатанински храм там навират.

  Отделно нашия кмет
  ги финансира от общинския бюджет
  Ма за това това не трябва да се приказва
  понеже църковната партия наказва.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.