Гражданско недоволство в Бежаново срещу кариера за камък

 Гражданско недоволство избухна за пореден път в Бежаново, община Луковит, поради кариера за камък. Такова недоволство имаше и преди години, пак по време на изборите през 2009. Ето за какво става дума.

SAM_5877Отварянето на кариера за инертни материали, намираща се само на 840 м по права линия от луковитското село Бежаново, вдигна високо градуса на напрежението там. В събота се проведе протестно събрание, на което освен местните хора, присъстваха представител на сдружение за дива природа „Балкани“,  кметовете на Беглеж и Ъглен – селата, през които ще минават над 40-тонните коли, натоварени с камък. Бяха поканени, но отсъстваха представители на община Луковит, на РИОСВ, както и на фирмата концесионер „АСС инженеринг“ ООД.

SAM_5885

Опасенията на хората са много и основателни. „Кариерата е прекалено близо до селото, самото Бежаново е по-дълго, отколкото отстоянието до кариерата в местността „Гечовското“, заяви председателят на инициативния комитет Надка Василева. Хората се тревожат от последствията, които ще окажат взривовете върху къщите им и върху близкия мост. В представената от фирмата документация е посочено, че ще минават по 20-25 камиона на час през селото. Те ще извозват 1030 т готова продукция дневно, изложи фактите зам.-председателят на инициативния комитет Янислав Цанков. На вибрациите от тежките коли не могат да устоят и най-новите и стабилни къщи. Пътят, който и сега е в окаяно състояние, ще се SAM_5886доразбие. Освен това местните очакват истински „прашен терор“ от кариерата, след като в документацията е посочено, че срещу праха ще се пръска с едва 4 кубика вода дневно. Ще се взима от питейната вода на селото и заплахата от безводие за жителите на Бежаново е реална. Друг тревожен факт е, че сега кариерата е 30 дка, а предстои площта й да се разрасне на 300 дка.

Кариерата до Бежаново е с дълга предистория. Тя е разработена в края на 60-те години, но е спряна през 1976 г. с мотива „да не се вреди на хората“. В по-ново време два пъти е пускана и спирана, като през 2012 г. 5-членен състав на ВАС с решение номер 251 е прекратил експлоатацията й. Сега се твърди, че инвестиционното предложение е ново, но хората питат – какво се е променило за две години?

SAM_5897Кметът Калоян Димов обаче смята – пускането на кариерата означава, че нещо се прави в селото,  ще разкрият работни места. Според концесионното предложения на обекта ще работят 16 човека. Местните обаче са убедени, че в най-добрия случай е възможно около двама жители на Бежаново да бъдат наети, а може да няма и толкова.

Според хората от инициативния комитет досега са допуснати много нарушения. Те са убедени, че общественото обсъждане е трябвало да се случи в пряко засегнатото Бежаново, а не в общинския център Луковит. По този начин законът формално е спазен, но местните жители практически  са били изолирани. В селото живеят над 1400 човека. Не са уведомени кметовете и населението на Беглеж и Ъглен  – селата, през които ще минават камионите. Липсва становище от Областното пътно управление дали пътят, който минава на метри от кариерата, ще издържи на натоварването, дали той ще бъде затварян при взривни работи.

Кметът на Ъглен Таня Гетова бе кратка и ясна: „Цялото село сме против камиони да минават през населеното място и да рушат къщите ни. Ако трябва – жива верига ще направим“. А Евгени Гаджев постави нещата така: „Въпросът е дали оттук нататък да го има Бежаново или да го няма?“

Жител на селото е завел дело срещу пускането на кариерата пред Административния съд. Направено бе предложение да се проведе референдум в Бежаново за кариерата. Общоселското събрание снощи реши да бъдат изпратени протестни писма до община Луковит, областните управители на Плевен и Ловеч, до Министерствата на околната среда и водите и на икономиката и енергетиката. (от сайта БГ СЕВЕР.ИНФО)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.