Картини ни спомнят за Петър Дочев от Лесидрен – 80 г. от рождението му

петър дочев

Среща с картините на Петър Дочев (1934 – 2005) ще има в Изложбена зала Вароша Ловеч на 25 септември 2014, четвъртък, 17,30 часа. Изложбата е по повод 80 г. от рождението му. Творчеството на П. Дочев се простира от  традиционната за соцреализма патетика до абстракционизма в последните години.

петър дочев картина

Неслучайно негови картини, както и на ловешкият художник Николай Найденов единствени от Ловеч участваха в престижната и необичайна изложба в София, озаглавена „Неразказаната абстракция”. Мащабната експозиция показва тематичните посоки и пресечните точки на абстрактното в българското изкуство от края на 1950-те до 2014 г.

Петър Дочев освен творец бе и общественик и природозащитник. Завършва Националната художествена академия 1956 г., специалност живопис. Известно време работи като художник към „Кремиковци“ и изкуството му е свързано с работническата тема и индустриалния пейзаж. Правил е над 30 изложби. Носител е на втора награда от Международното триенале по живопис в София през 1996 г. През годините Дочев прави множество експерименти и радикални промени в личния си стил на рисуване. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на много галерии из страната и частни български и чуждестранни колекционери.Посмъртно е награден с престижната награда „Захари Зограф”.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.