Двама кандидат-депутати от Ловешко са агенти на ДС

plamen-markov

Двама земляци фигурират от общо 98 в списъка на Комисията по досиетата за парламентарните избори 2014. Така не се разминахме и на тези избори без участие на агенти на бившата Държавна сигурност, макар броят да намалява. Все пак за отбелязване е, че родените в Ловешко участват в други избирателни райони.

Марин Славчев Черкезов е роден през1951 г. в с. Александрово, област Ловеч. Работил е като щатен служител в ДС-Варна. През1975 г. е назначен за разузнавач ІІІ степен, после със заповед № 44/ 10.03.1986 г. е преназначен за разузнавач воден транспорт; със заповед № 110/ 27.03.1987 г. е преназначен за инспектор отдел 02 отдел 04; със заповед № 57/ 17.01.1988 г. е преназначен за зам. н-к отделение отдел 04; със заповед № 278/ 31.01.1989 г. е преназначен за н-к на отделение.

Сега Черкезов е кандидат за народен представител в 43 НС, издигнат от Коалиция „АБВ“ – (Алтернатива за българско възраждане) в 3-и МИР-Варна.

Другият земляк е Нешо Цанков Нешев, роден през 1949 в Ловеч, вербуван през 1976 г. от Георги Бонин. Нешев е сътрудничил на ОУ на МВР Варна – ДС по линия на ВГУ, съдържател на явочна квартира с псевдоним „Хоризонт“ . Има регистрационен дневник; картон образец 6, както и протокол от1990 г. за унищожаване личното дело на „Хоризонт“. Кандидат за народен представител в 43 НС, издигнат от БСП лява България в 3-и МИР-Варна

Голямата изненада на списъка е името на бившия футболист и треньор по футбол Пламен Марков (на снимката). Известният футболист, роден през 1957 г. в близкото Севлиево, е един от двамата кандидати за народни представители с агентурно минало на партията „Движение 21” на Татяна Дончева в 29-и МИР-Хасково. Дончева пък беше един от основните двигатели за приемането на закона за досиета през 2006 г., по който е проверката. Марков е вербуван като агент от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) под псевдонима „Якимов”. Интересното е, че досието на Пламен Марков  не фигурира. За неговата принадлежност в архивите са открити само картони и вписване в регистрационния дневник. Няма и данни докога е продължило сътрудничеството му към ДС. Вербуван е през 1980 г., когато става заслужил майстор на спорта като футболист на ЦСКА, клубът на военните.

Вчера Комисията по досиетата обяви проверката на лицата, регистрирани за участие в изборите за 43 Народно събрание с решение №2-395 от 17 септември 2014 г.. Проверени са 2996 души от 5232 регистрирани за изборите. Останалите 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка, тъй като са родени след юли 1971 г. и към закриването на тоталитарните служби не са били навършили пълнолетие, за може да бъдат вербувани. В сравнение с изборите за 42 Народно събрание през май 2013 г. общият брой на агентите е намалял с 38, но пък много от сегашните кандидати с досиетата са водачи на листи  и имат реален шанс да влязат в парламента.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.