„Плюещи“ плочки тормозят минувачите в Ловеч след всеки дъжд

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Падналият дъжд миналата седмица за пореден път извади една неприятна реалност за пешеходната централна улица на Ловеч – счупените плочки. В голямата си част те са подгизнали и при стъпване обливат човека с мръсна вода. Тези плочки са много изобретателни – мога да вкарат до 300 грама мръсотия под крачол, в обувка или по костюма на съседен минувач. Заради злият им характер народът ги нарича „плюещи“ плочки.

Взаимното оливане се разнообразява от всички участници в движението – освен пехеходци, тук се включват велосипеди и детски колички. В резултат някои дами се придвижват избирателно, на зиг-заг, избирайки да стъпят по малко останалите здрави плочи. Мъжете са по-целенасочени, но пък ходят цял ден с влажни крака. А по-пакостливите деца нарочно стъпват върху тези водни „бомби“, за да има изненада.

Това улично шоу се разиграва при всеки дъжд, дори и най-слабият. Защото при по-проливен порой улици, кръстовища и пешеходни зони така се наводняват, че не по плочки, ами и с кокили не можеш да минеш. И именно поради големите наводнения това лято проблемът с настилката все остава на заден план.

Но по кога плюят плочките, освен по нас? Естествено – и по общинската управа, която няма средства и време да ги подменя постоянно. А причината да се стигне до това положение всеки знае – това е движение из пешеходната зона на всякакви коли със специален режим. Така покритието се чупи, троши. А плочките са поставени през далечната 1986 г. Скоро ще станат на 30 години. Вярно е, че има и подменени, но те са и най-подвижни и зли.

В Ловеч има случаи, в които шофьори осъдиха общината заради дупки в асфалта и пропаднали шахти. Последните два случая завършиха със съдебни решения, влезли в сила от 11 юни 2014 г.

Тези дела се движат бавно – в случая едната исковата молба е от 06.02.2010 г. Тогава на излизане от паркинг зад к-с „Космос“ вляво по ул. „Ст. Караджа“,  гражданинът Д.Н.П. с „Волво“ пропада в дупка и пука гуми. Другият инцидент станал при Ловешките мелници.

По двата случая ответникът е осъден да заплати на ищците разноски общо в размер на 632.30 лева.

Основанията на съда са, че двете произшествия са възникнали в Ловеч и са нанесли вреди по застрахованите автомобили, тъй като дупката (или шахта без капак в другия случай) са необезопасени и необозначени. А това е задължение по чл. 3 ал. 1 от Закона за движението по пътищата и чл. 31 от Закона за пътищата, които задължават общината да поддържа в изправност общинските пътища. Ако бездейства, тя се явява причинител на вреди.

Дали пък няма гражданин да осъди общината заради необозначена със знак „плюеща“  плочка?

Един коментар към “„Плюещи“ плочки тормозят минувачите в Ловеч след всеки дъжд

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.