Насилието над журналисти е посегателство срещу интересите на цялото общество

Асоциацията на европейските журналисти-България най-остро осъжда нападенията над екипите на БТВ и ТВ7 от последните дни. Насилието над журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения е посегателство срещу интересите на цялото общество. Призоваваме правоохранителните органи да действат максимално бързо и твърдо за установяването на вината и наказване на извършителите.

Припомняме, че на 4 септември колегите от БТВ Росен Цветков и операторът Любен Кацаров бяха нападнати, докато подготвяха репортаж за телефонни  измами в с.Ветово. Само няколко дни по-късно, в нощта на 6 срещу 7 септември, този път в Перник, беше извършено нападение над оператора от ТВ7 Иван Китанов. Той е бил в града с колегите си,  за да заснемемат разследване за търговията с наркотици.

Показателно е, че и в двата случая журналистите разследват престъпни схеми, които въпреки обществената си опасност, години наред остават неглижирани от държавните институции. Поздравяваме колегите за смелостта и ги призоваваме да не се отказват от истинската и смела журналистика.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.