Поредното издание на „Бардфест Ловеч“ е на 5 и 6 септември, изявата линее

t bgПоредното 14 издание на „Бардфест Ловеч“ ще се проведе на 5 и 6 септември, съобщи общината. Проявата е посветена на 90-годишнината от рождението на Булат Окуджава. Организатор е община Ловеч, която ще връчи голямата награда на победителя – статуетка.

Бардфестът се провежда от 2001 г. насам, досега отличието са спечелили 12 творци. В годините форумът няма конкурсен характер, наградният фонд е само израз на признание на творческите изяви на изпълнителите и мотивация за по-доброто им представяне. Регламентът бе променен за 13-ото му издание миналата година с въвеждането на конкурсната програма редом с концертната.
За първи пъти тази година преди изявата на сцена беше проведен предварителен подбор. Запис на свое изпълнение изпратиха десет поети с китара, от които два дуета, всичките допуснати в конкурсната програма. Според регламента всеки от тях ще се представи с две песни, като едната задължително трябва да е нова авторска и изразяваща активна гражданска позиция.
Сменено е и мотото на бардфеста – вместо „Събрахме се за цял живот“ на „Поети и китари”. Явно вече първото не отговаря на реалността, счита запознати. Сега идеята е да бъдат представени изявени поети, чиито най-нови стихове да прозвучат за пръв път в Ловеч. Гостуват и творци от Сърбия.
Концертите са във вътрешния двор на хотел „Вароша“, където ще е и официалното откриване, в реновираното пространство зад Младежкия дом, на плаващата сцена в река Осъм и в изложбена зала „Вароша“. При лошо време всички събития ще са в изложбената зала.
Гост-изпълнител е група „Точка БГ”, която ще закрие феста.
В последните години изявата обаче е в перманентна криза, забелязва се силен отлив на желаещи да пеят в Ловеч, считат наблюдатели. Едно от обясненията е неприкритото желание да има „насочващ пръст“ в регламента. В резултат само …десет участника, при 50-60 в първите години. Някои от най-изявените бардове от години не стъпват в Ловеч.
Другият момент е неприкритото желание форумът да се превърне в изява „в чест на Русия“, за което неуморно работи бардът Милен Тотев. Така вместо да отваря регламента и да разширява формата си, „Бардфестът“ се капсулира и замира, подобно на наградите „Ловешки меч“. Такъв ще е и краят – печален.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.