Алeксандър Кашъмов: Атаките са, защото медиите станаха сериозен коректив на властта и на частните интереси

ka6ymov1

Атаките срещу част от българските медии минават през различни поводи, но винаги с една цел – да се попречи на неудобните за властта мнения. Преди седмица журналисти стачкуваха пред съдебната палата срещу прокурорска проверка заради публикации за КТБ. Ето две становища, които стигат до важни изводи и извън конкретния случай.


Ставащото показва колко ниско е доверието в прокуратурата, защото това, което тя направи, ако беше на фона на едни чисти и принципни действия, които тя е извършвала през последните месеци, които не са оставили съмнение в никого на чия страна седи, може би нямаше да направи никому впечатление. Съпоставено с останалите неща, които се случваха, обаче не звучи много добре. Това каза за предаването „12+3“ на „Хоризонт“ управляващият редактор на в-к „Капитал“ Алексей Лазаров по повод протестите в София в защита на журналистите, на които прокуратурата извърши проверка заради материали по аферата КТБ.
Адвокат Александър Кашъмов – ръководител на правния екип на програмата „Достъп до информация“ уточни: Сигналът е подаден по два текста – чл. 107 и чл. 326. Този чл. 107 е свързан с подкопаване на устоите на републиката и някакви неща, които очевидно нямат нищо общо с действителността в една публикация. Проверката на прокуратурата е по другия текст – чл. 326, който се отнася до случаи на предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Аз мисля, че всеки човек, без да е юрист, лесно може да се досети, че тук става дума за злонамерени повиквания на тел. 112, например, и други подобни действия, а в никакъв случай не става въпрос за критични публикации.
През последните години българските медии станаха важен посредник и източник на информация за гражданите и станаха сериозен коректив на властта, на политиците и на частните интереси. Затова и опитите те да бъдат атакувани очевидно се увеличават.
Кашъмов оцени високо солидарността на медиите и журналистите в ситуацията и нарече проявата „почти безпрецедентна“. Той е изпратил становище в прокуратурата с настояване да се премине към постановяване на отказ от образуване на досъдебно производство.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.