Партриарх Неофит и премиерът Георги Близнашки посрещнаха в Троянския манастир

bogoПатриарх Неофит и премиерът Георги Близнашки посрещнаха празника в Троянския манастир, където беше отслужена Света литургия пред чудотворната икона на Пресвета Благородица Троеручица. Традиционно светата обител събра хиляди вярващи на днешния празник. Те идват да се поклонят пред светинята, съхранявана от векове в храма на манастира.

 


Днес Българската православна църква отбелязва един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица. Празнични литургии имаше в храмовете в цялата страна, съобщи БНТ.
На днешния празник специално място е отредено за пострадалите от наводненията, които сполетяха страната през последните месеци. Всички средства, събрани от дарения на поклонници начудотворната икона на Пресвета Богородица – Троеручица в Троянския манастир ще бъдат предоставени за бедстващото население на Мизия.
Пред по-големите храмове в София и в големите градове доброволци на Червения кръст ще събират дарения за бедстващите.
В Троянската света обител министър-председателят заяви, че ситуацията е изключително тежка, а ресурсите за справяне с последствията са крайно ограничени. „Затова имаме нужда преди всичко от национална солидарност и на днешния свят ден призовавам всички наши сънародници да откликнат и да дарят – всеки със своята малка лепта – да помогнем на бедстващите наши сънародници“, апелира Близнашки.
Пред журналисти премиерът информира, че съвместно с Европейската комисия предстои да бъде направен преглед на потенциалните опасности занапред, което ще позволи по-дългосрочни прогнози и предприемане на съответни мерки за превенция на бедствия. „Имаме много кратък срок за действие, но ще поставим началото на тази инициатива с ЕК и ще разчитаме в бъдеще да не се стига до крайни последици“, посочи Близнашки. Той напомни, че правителството вече прави необходимото да бъдат отделени средства за финансиране на вече извършените дейности след наводненията, а всички областни управители са предупредени да работят превантивно.

За първи път гвардейци от Софийския гарнизон изнесоха иконата от храма, а не доброволци. Новият игумен на манастира Сионий наруши традицията и за друго: вместо с църковни песнопения литията се предвождаше от младежки духов оркестър, който поде националния химн. И хората бяха по-малко от обикновено.

Един коментар към “Партриарх Неофит и премиерът Георги Близнашки посрещнаха в Троянския манастир

  1. Значи партийци за да го раздават
    баба Гууууууусииииии пак ще споменават
    без нали изобщо да им пука
    кой на кого и как ще го начука

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.