Николай НАНКОВ: ГЕРБ e в коалиция единствено и само с хората

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНикоя партия да не очаква от нас безрезервна любов със или без целувки, твърди народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Ловеч

 

 

– Г-н Нанков, в края на 42-то НС имаше няколко бързи политически хода от страна на парламентарната група на ГЕРБ. В крайна сметка не бе подкрепена актуализацията на бюджета.  Какво всъщност стана?

– Така е, ситуацията е много динамична и ще търпи развитие до последния звънец на това НС. От ПГ на ГЕРБ положихме всички усилия да актуализираме бюджета на НЗОК и държавния бюджет, но не срещнахме разбиране. Много време обяснявахме, че очакваното неизпълнение на данъчните приходи е между 700 и 900 млн. лв., тоест 0,86-1,1% от БВП. Необходим е допълнителен трансфер за НЗОК в размер на 225-328 млн. лв. или 0,3-0,4% от БВП. И при най-консервативна оценка минималният допълнителен дефицит, който ще се наложи от управлението на оперативните програми, е в размер на 500 млн. лв. – 0,62% от БВП. Всичко това води до влошаване на дефицита от 2,12% на 3,92% след актуализация.

Това е истината. Всичко това бе многократно обяснявано от нашите експерти и в комисии, и пред медии, а и в пленарна зала, за да е наясно обществото с фактическото състояние, до което бе доведена държавата. С тези параметри са наясно и експертите на ДПС, а и на БСП. Нищо, че последните говорят друго. Разбира се, целта им е ясна – да приключат едногодишното си управление с едни показатели на хартия, но с празна хазна. То е все едно да имаме 500 лв. в джоба, но да не сме си платили разходите за храна, ток, вода, телефон, осигуровки, които трябва да се платят. Тоест ние реално не разполагаме с тези 500 лв., защото след като си платим сметките, джобът ни ще е празен. А, ако сме потребявали много, те няма и да стигнат. Впрочем това хората го разбират много добре.

И, когато на първо четене гласувахме актуализацията на бюджета на НЗОК и държавния бюджет, се оказа, че управляващите, които доведоха страната ни до това състояние, решиха да ни припишат коалиция с ДПС. Разбира се, такава няма, не е имало и никога няма да има. Ние, които сме в непрекъсната връзка с нашите избиратели и знаем техните настроения, категорично показахме, че тези обвинения са безпочвени и взехме решение да се оттеглим. Очевидно виновниците за положението, както винаги досега са правили, се опитаха да ни прехвърлят вината, нещо, което ние няма да допуснем. Те отказват да изпият горчивата чаша до дъно, заедно трите партии, които я забъркаха – БСП, ДПС и „Атака“.

ГЕРБ обаче е отговорна партия и след консултациите при Президента нашият лидер отново показа държавническо отношение и пое ангажимент да съдейства приемането на актуализацията на НЗОК в името на болните, на лечебните заведения, на лекарите и медицинските работници.

 

Тоест ГЕРБ ще подкрепи актуализация на НЗОК, но БСП няма да подкрепи актуализация на държавния бюджет?

– Очевидно за мандатоносителя съдбата на строителните работници и техните семейства не е важна, съдбата на общините не е важна, съдбата на европейските проекти не е важна, съдбата на целия български народ не е важна, защото е ясно, че ако не осигурим сега средства, ще загубим много повече. Тоест за управляващите е по-важно да си сътворят новите опорни точки – колко са добри показателите на това правителство, а не съдбата на хората. И целите им са толкова прозрачни – да блокират работата на служебното правителство и на следващия кабинет, действайки на принципа „след нас и потоп“. И всичко това на прага на зимата. Ясно е, че тези хора, които сега няма да получат заплатите си, ще потърсят правата си от следващото управление. И хаосът ще продължи, добре режисиран от същите тези, които режисираха и февруарските протести. Сценарият е един и същ.

 

– Когато се появи мантрата „Всички срещу Бойко Борисов“, това отслаби ли ГЕРБ или напротив?

– Ни най-малко – напротив. Точно обратното – партията е в отлична кондиция. В това число и в област Ловеч. Разбирате, че когато всички се обединят срещу един, това означава, че този един иска промяна на статуквото, с което другите не са съгласни. И нашият лидер Бойко Борисов, и ГЕРБ вече са доказали, че коалиция може да има единствено и само с българския народ.

Възмутителен е стремежът на всички партии да отвратят хората и да ги откажат да дадат своя глас на изборите. Цялата тая организирана компроматна атака, с която започва и тази предизборна кампания, ясно показва, че омаскаряването на опонента е единственото оръжие, с което управляващите разполагат. След „Костинбродската афера“ обаче съм убеден, че новите епизоди на този сериал няма да предизвикат никакви емоции. Всеки един от нас много ясно усеща разликата между управлението на ГЕРБ, когато стабилизирахме финансово и икономически страната в условията на страховита световна криза, стартирахме проекти и откривахме нови обекти и съоръжения, при това изградени с европейски средства, когато реално изплащахме по-високите пенсии, когато реално увеличихме минималната, а и заради работещата икономика се повиши и средната работна заплата, и управлението на сегашната тройна коалиция, което ще се запомни с понижаването на жизнения стандарт на населението, с банковите фалити, със спирането на еврофондовете, с огражденията пред сградата на НС, с политическата репресия, с увеличаване на престъпността, с абсурдните назначения – много повече от признатите кадрови грешки на ГЕРБ и още, и още…

Доказателство за отличното състояние на партията е и фактът, че стабилно увеличаваме членовете си, тоест много хора заявяват открито желанието си да се присъединят официално към ГЕРБ.

 

– Кога ще са ясни кандидат-депутатските листи на ГЕРБ? Какво още предстои да се прави?

– Предстои Изпълнителната комисия на ГЕРБ да се произнесе окончателно. Във всички общини се проведоха номинационните събрания, членовете на структурите издигнаха своите кандидати, те бяха разгледани на областно заседание. Но по устава на партията именно ИК има последната дума. Когато има решение, ще обявим и листата на ПП ГЕРБ в 11 многомандатен избирателен район. Предполагам, че това ще стане до 20-ти август.

 

– Каква е прогнозата ви за резултатите от предсрочни избори? Ще има ли други безпринципни коалиции у нас или сега профилите на основните играчи са по-ясни?

– Няма да се ангажирам с прогнози, но съм сигурен, че ГЕРБ ще продължи и то убедително  да бъде първа политическа сила. Няма да коментирам другите партии. Много се надявам профилите на основните играчи да са по-ясни за избирателите и те добре да направят своя избор. Разбира се, преди всичко е важно да гласуват. Но не трябва да забравяме, че ГЕРБ е единствената партия, която не е влизала в коалиция с никоя друга и управлява самостоятелно. Вече заявихме, че ако нямаме мнозинство, най-вероятно ще останем в опозиция отново. Точно защото нямаме никакво намерение да правим безпринципни коалиции. Не мога да кажа същото за останалите играчи на политическата сцена. Впрочем избирателите добре съзнават това. Казано накратко – никой да не очаква безрезервната ни любов със или без целувки.

 

Кабинетът на Орешарски в последните си дни прехвърли собствеността на ловешката казарма на общината. Да стори това лично пристигна и военният министър Ангел Найденов. За какви ползи или пропуснати възможности може да се говори по отношение на този имот?

– Това правителство и областният управител на Ловеч ще изтъкват тази сделка като голямо постижение. Наблюдавам обаче, че жителите на Ловеч никак не са оптимисти. Ще дам един пример за сравнение: Като областен управител през 2011 г. предприех постъпки за предоставяне на Римската баня на община Ловеч за стопанисване и управление. И това след повече от 10 години опозиция от страна на държавата, без да може в същото време да стопанисва адекватно имота. Направих го с чиста съвест, защото общината доказа инвестиционните си намерения, и – също толкова важно, източникът на финансиране за осъществяването им. И виждате, в момента тече реконструкция на банята със средства от оперативна програма „Регионално развитие“. И се надявам в много близко бъдеще рушащата се развалина да стане туристическа атракция.

С казармата в центъра на града нещата не стояха така. Напротив, нямаше каквото и да е реално инвестиционно намерение от страна на общината, а камо ли финансов ресурс. Дочуваше се интерес от страна на една голяма търговска верига (май единствената, която не се е позиционирала в Ловеч) и нищо друго.

Днес отново сме свидетели само на красиви приказки какво мечтаем да се случи. Но това не са инвестиционни намерения, а още по-малко има ясна визия как ще бъдат финансирани начинанията. Дано все пак разумът да надделее. Защото ловчалии заслужават да имат парк, места за спорт, отдих и творчество на децата, и още други полезни съоръжения в центъра на града… Преди това обаче трябва стабилна държава, каквато сега нямаме. Трябват отворени европейски фондове, каквито днес благодарение на това управление нямаме, общинска администрация, която да разработи качествени проекти на база желанията на хората. Нали областният управител каза, че „държавата предоставя казармата – една територия в сърцето на града, свързана със съдбите на много ловчалии, на много българи, на гражданството на Ловеч”. Значи хората трябва да кажат в какво искат да превърнат терена, а местната власт да осигури финансирането. Преди това някой трябва да убеди Европа, че България е стабилна държава с прозрачно управление и заслужава доверие да харчи европейски пари. Само ГЕРБ може да го стори…

 

 

Интервю на

Цветан Тодоров

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.