Как изкуството руши дувари във Врабево и създава духовни пространства

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако ловешките художници се събират на пленер, възпяващ „Дуварите“, то във Врабево дуварите в прекия смисъл се рушат. „Дворът“ е художествено пространство между селските къщи на проф. Аксиния Джурова и проф. Владимир Игнатовски, а изложбата, открита там в петък, се нарича „Терзийско гостува на Врабево“.

Първото нещо, което направихме, като купихме двете съседни къщи, бе да срутим дувара и да направим „Дворът“, разказват инициаторите за интересна изложба в троянското село. Двамата столични интелектуалци  от близо 20 години прекарват част от времето си във Врабево. Ражда се идеята да правят фокус върху местни художници.

Имаме попълнен график за галерията за пет години напред, похвали се Аксиния Джурова, дъщеря на родения тук ген. Добри Джуров. Тя е  специалист в историята на изкуството, известна с пристрастието си към византийското изкуство.

През 1994 г. двамата с проф. Игнатовски, филмов критик и теоретик, организират в Троянския манастир пленер как се рисуват икони. Тогава 30 млади художници за две седмици се учили как се правят икони. След това събиране и с помощта на тогавашния игумен Нестор двамата с Игнатовски останали в този край.  А във Врабево ги довел тогавашният кмет Стефан Ставрев. Аксиния дори купила къщата без да я види, само срещу един билет до Америка, спомня си днес тя с усмивка.

Без огради в духовното общуване между хората, това е кредото на домакините. „Затова решихме да показваме местните художници. Започнахме със скулптора Иван Янев, изящен автор. Миналата  година гостува Цветан Колев от Трявна. От тази година започнахме да каним от творци от селата около Троян. Темата е за пътят и интерпретация на Предбалкана, където се намира селото“, обясни при откриването Джурова.

Поводът за откриването беше денят на свети Панталеймон, тъй като имаме местен параклис на негово име, обясни кметът Радион Ставрев. Това е некомерсиална изложба, в смисъл, че не вземаме процент от продажбите, уточни с усмивка проф. Игнатовски.

Картините и пластиките са свободно аранжирани в дворното пространство, като енергията струи двупосочно между изкуство и бит.  Така селската плевня става активна среда за картините на известните живописци от село Терзийско – семейството Ирена Стоянова и Цвятко Дочев. Сред тях са изложени и творбите на скулптора Спас Дочев, брат на Цвятко. Четворката се допълва от златните ябълки на майстор  Владимир Златков. Неговите пластики от дърво са прорязани от символи и артефакти на миналото. Творчеството му е свързано с църквите и манастирите, той възстановява иконостаси, прави дърворезби.

Догодина проявата ще е под мотото „Дълбок дол гостува на Врабево“, обяви Джурова. Да огледа обстановката от Дълбок дол бе дошъл художникът Веско Велев, който от две години прави подобна изява в своя широк селски двор и градини, за която сме разказвали.

Изявата във Врабево събра много приятели и ценители на изкуството. За откриването успя да пристигне и областният управител Милко Недялков.

Цветан Тодоров

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One thought on “Как изкуството руши дувари във Врабево и създава духовни пространства

  1. Уважаеми г-н Тодоров,

    От името на Аксиния Джурова и от мое искам да ви благодаря,

    за чудесния материал.

    В. Игнатовски

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.