Ловешката болница с общ дълг 2 милиона лева

d-r  benev

Задължения за над 340 хил. лева е натрупала болницата в Ловеч от началото на тази година, съобщава  д-р  Тихомир Бенев, шеф на заведението. С това общият им размер на дължимите суми достига 2 милиона лева.

Засега болницата няма запорирани сметки и успява да изпълни разплащанията си. Известно е, че лечебното заведение има и неизплатени плащания и към електроразпределително дружество и ВиК, но те са в много по-малък размер, отколкото дълговете към доставчиците на медикаменти.

Очаква се решението на Надзорния съвет на Здравната каса за изплащане на надлимитната дейност за април, тъй като забавянето на средствата затруднява разплащането с фирмите и доставката на медикаменти. Въпреки това  в Ловеч досега няма стачни прояви.

Същевременно някои болници в страната излязоха в петък точно на предупредителна стачка. Лекарите спряха работа в 12 часа за 30 минути. Директорите на лечебните заведения се страхуват, че актуализацията на бюджетите им се бави и здравната система може да колабира.

Последното становище  на протестиращите е, ако до 15 юли (вторник) предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не е внесено в парламента, лекарите следващия ден ще подадат заявление за освобождаване от работа. „Не желаем да чуваме- ще се актуализира, няма да се актуализира бюджетът. Хората вече са вбесени от това“ , каза д-р Димитър Димитров, директор на болница „Света Анна“ в София.

Въпреки че в четвъртък  по-късно през деня стана ясно, че предложението за актуализация на бюджета на Здравна каса е внесено в МС, медиците не са се отказали от намерението си да протестират. Така че ако парламентът се забави, в сряда може да има нов протест.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.