Гражданско недоволство заради продажба на стоматологията в Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГражданско недоволство има в Ловеч поради готвена продажба на сградата на бившата стоматология в Ловеч. До сряда бяха събрани над 1200 подписа на недоволни лекари, специалисти и граждани, които ползват услугите. Предстоящата процедура по продажба бе потвърдена от кмета Минчо Казанджиев. Същевременно стоматолозите внесоха подписка в Общинския съвет срещу намерението да продаде сградата на бившата стоматология.

За намеренията сегашните наематели научават случайно. По-миналата седмица в сряда инициативна група отива на среща с кмета. Той ги приел много учтиво, като потвърдил намеренията.

Групата, в която участвали д-р Ралица Беневрекова, д-р Мариана Колева, зъботехниците Слави Йовчев, Емил Георгиев и други, изказала какви опасения има.

Най-застрашени от промяната са зъботехниците.

„Изключено е на друго място да си направим лаборатория, защото тука сме шест лаборатории. Това означава, че всяка една фирма трябва да си търси помещение. А спецификата на работа е такава, че помещенията трябва да са пригодени специално за тази цел“, разказва Снежана Чокова.

„Работим с отровни вещества, с гипс, ползваме компресор. Всичко това иска специални условия.  Ние си правим сами ремонтите. Преди време ремонтирахме коридорите, общината не е давала никакви средства. Единствено плащат на един параджия. Събрахме над 1000 подписа много бързо. Хората са чули за продажбата и идват сами да ни търсят и се подписват. Тази подписка ще я внесем в Общинския съвет“, допълва  Румяна Христова, зъботехник.

„Когато кметът предложи да участваме в търга, решихме, че като идея е идеално – ще станем собственици. Като се позамислихме -толкова много пари няма как всеки един от нас да даде. Ние сме малки фирми, работим, колкото да си платим наемите и да ни остане нещо. Нямаме такива излишни средства. Ако теглим заем, няма да можем да го изплащаме. Ако сградата бъде продадена,   отиваме на улицата“, вкупом обясняват зъботехниците.

След евентуалната продажба гражданите на практика ще останат без стоматологично-ортопедично лечение. Тук сега са събрани почти всички зъботехници, а те работят за клиенти от Ловеч, Троян, Тетевен, Луковитски район, за всички околни села. Цялата ортопедична дейност е събрана.

„Досега сме си плащали редовно наемите, всичко вървеше както трябва. Пък и не е ясно защо са се насочили към нас. В Ловеч има много пустеещи сгради, които не носят никакви приходи, „Кардиолайф“ могат да ползват тях“, допълват стоматолозите.

Сградата е построена през 1969 г. за градска стоматология. Сега е общинска собственост. Под наем тук работят 46 човека, 15 зъболекари, 20 са зъботехници, има и клинична лаборатория с медицински сестри, както и кабинет на д-р Делчев.

 

 

Кметът Минчо Казанджиев: Има изявен инвестиционен интерес към сградата

Според кмета Минчо Казанджиев инвестиционен интерес има от страна на фирмата „Кардиолайф”, която се представлява от бившия шеф на Здравната каса в Ловеч Жоро Бенев. Фирмата иска да закупи цялата сграда на бившата стоматология. Намерението е тук да се премести клиниката, която сега е в сградата на болницата. А след като вече има проявен такъв инвестиционен интерес, той трябва да го вкара в Общински съвет, каза Казанджиев.

Кметът предлага сегашните наематели да съберат средства, да направят сдружение и да участват в бъдещия търг за имота. Решението за продажба ще се разгледа на някое от следващите заседания на Общинския съвет.

 

Д-р Минко Хаджийски:

Ако е вярно, че по оценка сградата струва около 700 000 лв., то ние сме ги дали на общината като наем. Защото на месец плащаме общо по 5000 лв., това е 60 000 лв. за една година. Тоест ние за около десет години сме го платили, а  сме тука вече 14 години. И цените не са никак ниски. Например помещението на лабораторията е 70 кв. м срещу  400 лв., кое е евтиното? Моят кабинет е 15 кв. м и наемът е 110 лв. Сградата е оборудвана за специалните нужди на стоматолозите и  никога не може да стане кардиоцентър.

One thought on “Гражданско недоволство заради продажба на стоматологията в Ловеч

  1. Подкрепям! И е крайно време вече конкурсите с които се назначават общинари да са с по-малки изисквания за неграмотни. Сега остава да ходим и на зъболекар до Плевен.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.