Иво Райнов: Виновните трябва да бъдат посочени с пръст

ivo rainov

Вече три седмици тече спорът за демографската криза в  Ловеч, започнала с открито писмо на общинския съветник Иво Райнов до кмета Минчо Казанджиев, изпратено и до медиите. Кметът отговори с пространен отговор, който синтезирано бе публикуван и от нас.  Сега Иво Райнов отговаря на някои възгледи на кмета. Предаваме най-важното от третото писмо по темата кой и как съсипва Ловеч:

 

Опитът да обясни демографски несгоди от 2013-2014 г. със събития отпреди две десетилетия си е чиста проба неумело претопляне на една отдавна вмирисана политическа манджа. Няма съмнение, че основната причина за демографското излиняване на Ловеч и общината е липсата на работа. Само тук имаме единомислие с кмета. Защото опитът да разделим управленците на лоши, които са набъркали миризливата каша,  и добри, които в момента я сърбат, е недостойна манипулация.  Виновните трябва да бъдат посочени с пръст. Затова се учудвам, че сред посочените не са тези, извършили общинската приватизация, която се побира между мекото определение за „неуспешна“ и  аргументираната теза за „бандитска“.

Например  един работещ хлебозавод беше съсипан в полза на частен интерес, който на всичко отгоре  получава административни отличия от настоящата управа. Престъпно бе съсипването на фирма „Ноя“ и източването на „Ловеч-автотранспорт“. Естествено в тези фирми хора останаха без работа, но унищожаването на фирмите не се побира в онзи удобен времеви отрязък, по чиято „повърхност се плъзга“ мисълта на кмета.

Лошите са съсипали „Балкан“, млекозавода, „Мелта“, „Нора“. Убеден съм, че лошият мениджмънт има значителна роля за тяхното западане. Но в този списък с обвиняеми ми липсва фирма „Елтос“, в която днес работят близо три пъти по-малко хора, отколкото през тъмните времена от началото на 90-те. Разбирам Казанджиев – трудно е сред обвинените да постави личните приятели и политическите другари от управленския екип на фирмата. Всички знаем, от кое политическо котило са се пръкнали, хората, които фалираха „Велур“.

Безспорно броят на животните е намалял драстично, но е твърде интересно защо процесът продължава и през мандати на Казанджиев, въпреки че от 2007 г. земеделците имат достъп до субсидиите по програмите на ЕС. Сигурно защото икономическите процеси, подобна на „демографски процеси, са инертни и промените настъпват за поколения“. Инертните процеси са обидно  алиби за безпомощността на една администрация, работила почти три мандата.

Очаквах обяснения за това какво е направила и прави днешната администрация за разрешаване на демографския упадък, а получих дълги разкази за лошотията на „санитарите“, „портиерите“ и прочие некомпетентни хора, съсипали стопанския просперитет на Ловешко. Сякаш оттогава не са минали почти двадесет години с компетентното водачество на  кметове от партията на презрелия социализъм. Две десетилетия са почти четвърт човешки живот и предостатъчно време за да бъдат направени смислени стъпки за възстановяване на разсипията от гореспоменатите некадърници. Само че през тези мандати инвестиционният климат в ловешко бе най-силно компроментиран. Кметът забравя как неговият предшественик, също другар от кариерата, отблъсна една от най-големите инвестиции в региона – тази на  „Американ стандарт“. Инвеститор, който дари разцвета на Севлиево. До днес се говори как американските намерения са били прогонени от алчнното искане за мазни лични преференции. Естествено от тези, които дават съгласие! Няма смисъл кметът да се пъчи с „Била“, „Пикадили“, „Пени“, „Лидъл“.  Те стъпиха навсякъде и са тук не заради него, а въпреки отвратителната инвестиционна среда. Защото години наред Ловеч беше символ на мутри, икономически монопол и пълна зависимост от няколко сиви бизнесмени. Техният рахатлък бе пълен през всички мандати на господин Казанджиев. Нещо повече, те и до днес остават сред близките партньори на кмета, за което свидетелства настоящата коалиционна култура и конфигурация.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.