Акцията на художника Веско Велев привлече акционери и ценители в Дълбок дол, Троянско

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В първия ден на астрономическото лято  огромният селски двор на художника Веско Велев бе аранжиран с близо сто художествени творби. В събота и неделя в троянското село Дълбок дол се проведе за втори път т. нар. „опън студио“ (отворено ателие). Гостите се наслаждават на картини, пластики, керамика и класическа музика сред природата.

„Виновниците“ са четирима творци – домакинът Веско Велев, (от Кърнаре, но твори в Дълбок дол),  Димитър Витанов – живописец от Казанлък, Георги Миленов – керамик  от Троян, и Йовчо Йовчев – художник от София. Миналата година бяха само първите трима.

За експозицията се ползват дворните пространства и овощната градина в къщата за гости на Веско Велев. А той вече 14 години живее в балканското село. „Идеята е цялото това пространство да бъде овладяно, без да бъде натоварено. Тези творци бяха поканени да работят тука една седмица  и това е резултатът от един завършен цикъл. Показваме творбите в естествена среда, в която са се раждали“, обяснява домакинът.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Веско Велев е оригинален живописец с интерес към архаични предмети, като ги изважда от средата им с художествени средства. Например използва части от врати и битови предмети, като им придава вид на икони или картини. Показва един стар съд за хляб, в който е вкарал различни метали и е създал живописно пространство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAАкцията привлече приятели, колеги, акционери и ценители от цялата страна. Например в събота пристигна дизайнерът Тотка Дочева, дъщеря на известния художник Петър Дочев от Лесидрен.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТя беше решила тук да отпразнува рождения си ден, сред приятели и колеги. В неделя пък пристигна проф. Ружа Маринска и собственичката на пловдивската галерия „Резонанс” Антония Димитрова. Както и миналата година, организаторите работят със свои средства, без да ползват ресурси от проекти или общини. Не очакват и никаква възвръщаемост, нямат комерсиална цел. Изкуството тук е в силата си.

Цветан Тодоров

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.