Гриша Ганчев пусна бира „Леденика“ и „Варна“

pix3 L

След 10 месеца модернизация предприятието за бира „Леденика“ в Мездра отвори врати и работи, съобщиха от там. Почти разрушената пивоварна, бивша собственост на починалия Михаил Михов (Мишо Бирата), днес е напълно модернизирана.

От август 2013 г. ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев предприе риск и инвестира в условията на криза и падащи продажби този силно конкурентен бран, какъвто е пивоварния.  Марката е от 50 години.

Цялата инвестициявъзлиза на 25 млн. лева, като част от сумата е капитал на собственика на предприятието , а останалата част е предоставен кредит от Уникредитбулбанк АД.

Първо е реконструирано и модернизирано сърцето на пивоварната- варилното отделение. Към класическите медни куполи за първи път в България е вградена иновативна система за загряване с директна пара на фирмата  „Meura“, белгийска фирма, световен лидер в производството на оборудване за пивоварни. Новата варилна инсталация с капацитет от 12 варки на ден. През месец май оборудването е успешно инсталирано.

Всички нововъведения са обединени в компютъризирана система за управление на процесите.

Бирата се вари с изворната вода от Врачанския балкан по добре пазени рецепти с изцяло нова белгийска инсталация.Капацитетът на пивоварната в момента е 400 000 хектолитра/годишно, но след приключване на следващия етап от модернизацията ще достигне до 800 000 хектолитра/годишно. В пивоварната работят близо 200 работници. Освен „Леденика“ тук се произвежда и бира „Варна“.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.