Почетният гражданин на Ловеч Николай Кълбов се оказа щатен разузнавач

кълбов2

Почетният гражданин на Ловеч Николай Кълбов(вляво)  се оказа щатен разузнавач, според последните разкрития на комисията по досиетата. Кълбов е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Спарки Елтос“ АД – Ловеч.Решението на комисията от 4 юни публикува нов списък на 40 лица с принадлежност към бившата Държавна сигурност, които са участници в приватизацията.

Установена е принадлежността по документи на Николай Кълбов към службите на Държавна сигурност и ВГУ. От оповестеното решение е видно, че роденият в Пловдив през 1953 г. Николай Кълбов е работил за службите като щатен служител.  Със заповед през 1985 г. е назначен за разузнавач, а през 1987 г. е преназначен за старши разузнавач. През юли 1989 г. е преназначен за инспектор.

В решението се сочи, че Кълбов е член на управителен орган в ЧПБ „Тексим“ АД, която е  купувач по договор за приватизационна продажба на ресторант „Славини“, София,  бул. Мария Луиза 107, обособена част от „КУЛИНАР“ ЕООД.

Разкритието за разузнаваческата дейност на Николай Кълбов хвърля светлина върху факта какъв тип хора приватизираха едно от най-успешните предприятия в Ловеч, каквото беше „Елпром“.

Припомняме, че през 2013 г. Общинският съвет удостои Николай Кълбов с почетното звание „Почетен гражданин на Ловеч“ за утвърждаване престижа на града, за огромната му дарителска и благотворителна дейност и по повод неговата 60 годишнина. Обявяването на Николай Кълбов за почетен гражданин обаче стана след нарушения на правилата. Проявено бе силово налагане от страна на съветниците на БСП и ДПС, които свикаха извънредно заседание на Общински съвет със спорна юридическа легитимност. На самото удостояване присъстваха пак единствено съветниците от  БСП и ДПС. В мотивите на инициативната група от 44 граждани и кмета Минчо Казанджиев за удостояването се сочат голям брой заслуги към обществото.

Сред участниците в приватизацията има разнолик отбор сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби – от Велик майстор масон, през бивш министър на правосъдието, та зам.-министър на културата и  шампион по бридж. Става дума за хора като Борислав Сарандев, Хараламби Анчев и Христо Друмев.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.