Немска езикова диплома за 38 зрелостници от Ловеч

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗрелостниците на Гимназията за чужди езици в Ловеч, изучавали немски като първи чужд език, получиха сертификатите си „Немска езикова диплома” на официално тържество в Зала „Америка за България“ на 15 май. 19 ученици получиха ниво на владеене на немски език С1 по всички компоненти, а други 19 – В2/С1, като с най-висок резултат е Велена Хаджийска от 12 „Б” клас. Тя по традиция трябваше да произнесе слово на немски език. Велена разказа за времето, в което са израсли от малки зайчета до големи хора, които знаят какво искат. Призова съучениците си да използват по най-добрия начин шансовете, които им дава тази диплома. Пожела им да продължат да се стремят към учение и усъвършенстване на личността и на знанията.

 

Впечатлена съм от нивото на владеене на чужд език, и то немски, който не е лесен, каза г-жа Аня Шмидтс, която е за първа година учител в гимназията. Тя е председател на изпитната комисия и регионален координатор на изпита и за езиковите гимназии в Монтана и Велико Търново, тъй като Ловешката гимназия е езиков център по немски език за този регион.

„Тази диплома е като шофьорска книжка за каране на немски език в цял свят. Да успявате с нея навсякъде“, пожела директорът Радослав Хитов. Той посочи, че постиженията са плод както на многогодишните усилия на самите ученици, така също и на труда и високия професионализъм на преподавателите по немски език в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”.

Програмата „Немска езикова диплома” се финансира и организира от правителството на ФРГермания и по-специално от министрите на образованието и културата на всички федерални провинции. Полученият сертификат служи като доказателство за владеене на немски език на нива В2 и С1 съгласно Европейската езикова рамка и дава възможност за следване в университетите на Германия.

Програмата съществува в гимназията от 1996 година. Тя е интегрирана в преподаването по немски език и е една от причините, които правят училището толкова притегателен център за изучаване на немски език не само за ученици от Ловеч и региона, но и за такива от по-далечни райони в Централна Северна България. Сред учениците съществува голям интерес към тази програма, защото тя им предоставя възможност не само да подобрят знанията си по немски език, но и да разширят социалните си умения, да добият по-широк поглед върху немската култура и ежедневие, да развият нови умения, като например способността за преценка и аргументация, за обосноваване на собствена позиция. В процеса на почти тригодишната подготовка за изпита те се научават да работят в екип, да разработват проекти за Германия, да подготвят и изнасят презентации и всички това, поднесено по интересен и увлекателен начин. За разлика от други езикови сертификати, валидността на този не е ограничена във времето и учениците не заплащат нищо за явяването си на изпита.

Всяка година през месец декември дванайсетокласници полагат писмен изпит по компонентите: четене, слушане и създаване на текст, който съдържа резюме на статия, анализ на графика и аргументирано изложение на собствено мнение по актуален проблем от немската действителност. Наред с това те защитават и проект (подготвен предварително за 6 месеца) пред изпитна комисия. Винаги председател на комисията е учител от Германия. След усилена подготовка в 10, 11 и 12 клас, при изключителната важност на усвоените в 8 и 9 клас знания по езика, и тази година абитуриентите постигнаха много добри резултати.

Таня Цокова

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.