Почина архимандрит Августин от Троянския манастир

августинАрхимандрит Августин от Троянския манастир е починал в ранния следобед в болница, съобщиха от Троянския манастир пред iNews. По обяд му е прилошало на автобусната спирка пред манастира и веднага с линейка е откаран в болницата в Троян. Заедно с монаха до болницата са отишли и двама служители от обителта.

 

Последните месеци бяха тежки за троянския архимандрит, който стана известен като баба Гуси, след като йеромах Кирил го нарече така. Вечерта преди кончината му известно тв-шоу за пореден път представи скеч за баба Гуси.

Злепоставящата информация „изтече“ първо по една телевизия, след това и в социалните мрежи, а накрая беше шумно разгласена от всички медии, включително и от ефирни телевизии с национален обхват.

Преди две седмици архимандритът отново беше атакуван от журналисти и активисти и записът беше пуснат в ефирно предаване с национален обхват.

Вероятно всичко това е сринало и без това разклатеното здраве на архимандрит Августин, коментираха клирици.

Архимандрит Августин е роден като Васил Кирилов Здравков в Благоевград на 26 април 1952 г. Завършил Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ на гара Черепиш и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Става монах в Бачковския манастир през 1981 г., а след това е пратен от Св. Синод на БПЦ на специализация в Московската духовна академия, където придобива кандидатска (сега докторска) степен по богословие.

Връща се в Бачковския манастир, но по-късно е изпратен на послушание в Преображенския и в Дряновския манастир, докато на 20 април 1992 г. преминава на послушание в Троянската света обител, където остана 22 години до смъртта си на днешния ден. Успоредно с послушанията си на манастирски брат архим. Августин изпълняваше и задълженията на енорийски свещеник в близките села край манастира, тъй като в Троянска духовна околия има голям недостиг на свещеници.

Опелото и погребението по последни данни ще се проведат на 30 април 2014 г. от 14 ч. в Троянския манастир. Там на 1 май предстои приемане-предаване на игуменството между епископите Браницки Григорий и Велички Сионий.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.