Защо днес не излязох да изчистя България за един ден – от Елена Георгиева

елЗащо днес НЕ ИЗЛЯЗОХ да изчистя България за един ден? Зная, че това мое решение ще подразни доста хора и сега ще кажа ЗАЩО реших така…

Думичката „кампания“ ме побърква. Какво значи „кампания“ – значи само за малко, за ден-два, за определен отрязък от време, за да мога после да си продължа по старому, ама някак така – с поприспана от кампанията съвест, някак така с повече право. Лично аз принадлежа към една група приятели – метъли, риболовци, палаткаджии. Обиколили сме прекрасни места и когато пристигнем в „базовия лагер“, винаги започваме по един и същ начин – събираме боклуците, които заварваме там, а след това вадим палатките. Може да стоим много дни на това място, но винаги има пликове за боклуците, които на тръгване взимаме с нас и изхвърляме в първия контейнер по пътя. Със сигурност след нас не остава и хартийка и със сигурност мястото е по-чисто при тръгването ни, отколкото при пристигането ни. Ако обаче отидем на същото място следващата седмица, пак събираме боклуци. С нас водим и деца, а децата, както знаете, не те слушат какво говориш или дали участваш в кампании, а те гледат предимно какви ги вършиш и то всеки ден. Нито едно от децата от тази компания не изхвърля боклука си на улицата при никакви обстоятелства.

Това не става за един ден!

Освен това всяко общо дело трябва да отправя и някакви послания. Какви послания отправя днешната кампания? Ами то е ясно – кротките добри хорица, които милеят за природата, ще отидат и ще изчистят боклуците на тия, дето не им пука. За да може господа Тия-дето-не-им-пука утре, вдругиден, след седмица да идат на чистичко и да освинят пак. Щото като тръгне за риба например, господин Не-ми-пука търси чистичко, пък ако може и да е на готовичко, господин Не-ми-пука никога не ходи на същото освинено от него преди три дни място и впрочем никога не ходи на такива кампании, защото е твърдо убеден, че другите са му длъжни. Значи учим едни деца, че те са прислуга на някой си, който лежи на кълката, че има кой да върви след него. Вместо като съвестно общество да принудим господин Не-ми-пука да чисти след себе си сам. Било и поради страх от санкции, ако трябва.

Затова не излязох, макар че, както виждате, съм го обмислила добре. Жал ми е за пропиления ентусиазъм, защото много бързо хората ще видят местата, които са почистили, в същия вид. Така става винаги с кампаниите. И се надявам който е имал толерантността да прочете този дългичък текст, да ме е разбрал, който не е разбрал – да си гледа работата.

Елена Георгиева  (FB)

Един коментар към “Защо днес не излязох да изчистя България за един ден – от Елена Георгиева

  1. Браво!
    И аз правя всичко това и въпреки „безсмислието“ участвах и чистих!
    Всеки може да си намери високомотивирани оправдания за да не свърши нещо…

    Харесвам

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.