Оправданият за марихуана Марин Калчев отнова в съда в Ловеч

марин калчевВ сряда ловчалията Марин Калчев, който на 27 март т.г. получи първата у нас оправдателна присъда за марихуана, отново влиза в съда, научи НГ. Причината – прокуратурата е обжалвала решението на съдия Галя Маринова пред следващата инстанция – Окръжен съд – Ловеч. Делото на 23 април е от 10 часа.

По-рано Районният съд в Ловеч оправда болния от множествена склероза Марин Калчев, който засадил и отгледал две растения канабис. Това на практика стана първата оправдателна присъда в България за отглеждане на марихуана, посочи информационният портал „Medical marijuana“.Калчев бе изправен пред Темида за притежаването и отглеждането на растенията, с които облекчавал и подтискал симптомите на болестта си. Решението на съда предизвика широк медиен отзвук.

През април м. г. антимафиоти щурмуваха жилището на 31-годишния Марин Калчев и откриват забранените растения в саксии на балкона. На 12 февруари 2014 г. Ловешкият районен съд определи да бъде направена тройна експертиза, с която да се докаже въздействието от лечението с домашноотглежданите канабисови растения. Експертизата сочи, че употребата на марихуана с лечебна цел води до подобрение в симптоматиката на заболяването при Калчев, като намалява чувството на умора и „скованост“ при физическа дейност.

Медицинската експертиза в комбинация с факта, че Марин е отглеждал само две растения, помогна за оправдателната присъда.

„Как се отглежда марихуана изцяло съм се запознал от интернет – от „колеги“ с диагнози, които също употребяват и отглеждат“, споделя той.“Екстрактът е с медицински цели, тъй като той използва мастен разтвор на активните съставки на марихуаната за мастноразтворими. т.е. има логика в начина му на приготовление“, заяви неврологът доц. Иво Райчев.

Съдия Галя Маринова обяви: „Признава Марин Калчев от Ловеч за невиновен за това, че отглеждал два броя растения от рода на конопа. Тъй като е извършил деянието при условия на крайна необходимост да спаси свое лично благо здравето от непосредствена опасност.“

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.