Оптимизират община Ловеч преди изборите с 84 щатни бройки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКак се оптимизира структурата на общината в Ловеч? Въпросът постави на пресконференция преди 2 седмици депутатът Николай Нанков, като посочи тревожно лъкатушене в стратегията, която за по-малко от две години коренно промени посоката си. Преди е била ориентира към социалните услуги със съответна дирекция, сега дирекцията отново става отдел, като 4 служители отиват в други дирекции – всичките в ресорите на коалиционния партньор от ДПС.

Причината за оптимизацията – изводите от анализ по проект от община Ловеч по ОПАК за оптимизиране на структурата и повишаване на ефективността на администрацията в община Ловеч.

В предложение на кмета на общината към Общинския съвет за миналата общинска сесия четем, че „действащата в момента структура (дирекции без структурни звена) не е достатъчно ефективна. Предлагам числеността на общинската администрация от 258 бр., от които 114 бр. да са дофинансирани от местни приходи и 144 с държавно финансиране. Числеността е увеличенас 84 бр. дофинансирани с местни приходи“.

„Ако е вярно, че с 84 бройки се увеличава щата на тези дейности, финансирани с местни приходи, и то преди избори, възникват ред въпроси. Кои са обстоятелствата, които налагат това? Увеличило ли се е населението на общината, увеличили ли са се инвеститорите?“, каза още областният ръководител на ГЕРБ Николай Нанков. Той допълни, че е добре „да не се правят тези постъпателни движения към коалиционния партньор ДПС”.

Същевременно на 7 април в общината имаше заключителната пресконференция по проекта, чиято стойност е 173 778, 43 лв. В последствие общинските съветници Ирина Митева и Иво Райнов изискаха анализа след проекта, който е доста обемист (200 стр.) и иска време за запознаване.

Но най-естественият въпрос, който изниква пред нас, е как се съчетава проектът за оптимизация с увеличаването на щата? Потърсихме за разяснения общинския съветник Ирина Митева.

Оказва се, че това не било точно увеличаване, а прехвърляне на тези 84 бройки, които досега са били извън общинската структура. Това са бюджетни дейности като общинската охрана и благоустрояване и жилищно строителство.

Попитах дали е наложително включването в структурата на тези 84 допълнителни бройки, разказва Ирина Митева, общински съветник от ГЕРБ, която притежава доклада. „Експертите смятат, че до момента е непрозрачно отчитането на разходите, не е ясно какво точно правят тези служители, които се финансират от местни дейности. Вариант е отделянето им в две общински предприятия или търговски дружества, по подобие на „Еко” и „Общински пазари”. Това ще иска допълнителни разходи за администрация, издръжка, осчетоводяване, контрол и т. н. Другото логично действие е да се обособи отделно общинска собственост, защото там беше пълен хаос. Надявам се да го въведат в ред“, разказва Ирина Митева, която като общински съветник не крие желанието си да бъде полезна.

Функционалният анализ посочвал ще слабости. До момента вътрешните нормативни документи, повече от 80, дублирали едни и същи функции в различните отдели. Отделни счетоводства се водят за образование, за социални дейности, за транспорт. Сега се обособяват в икономическия отдел. Правното обслужване също е разпръснато по различни дирекции и проекти.

„Прави впечатление, че при заместник-кмета Ертан Хасан, който отговаря за икономическа политика и бюджет, местни приходи, счетоводство, най-важните за осигуряване на приходната част на бюджета, се струпват повечко функции“, коментира Митева. На въпрос има ли в процеса хора, които да се освобождават, и други, които да се назначават, Митева получила уверение, че няма такова нещо. Друг е обаче въпросът дали тези, които заемат съответните длъжности, са достатъчно компетентни, завършва Ирина Митева.

Остава да видим дали новите процедурни правила, по които ще работят службите в общинската администрация, ще доведат до ново качество. Иначе новата ориентация е ясна.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.