Областен управител на Ловеч бил таен агент под псевдоним „Петров“

Âëàäèìèð Ïîïîâевлоги данковhristina-stanevaБившият областен управител на Ловеч Владимир Попов (1995 -1997) е бил агент „Петров“ от Държавна сигурност. Общо трима преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ имат връзка с Ловеч, според решение номер 2-331 от 24 март на комисията по досиетата.

Владимир Пенчев Попов е роден през 1940 г. в село Тетово, обл. Русе. Вербуван е през 1971 г., като в документа не се посочва кой го е ръководил. Под псевдоним „Петров“ е бил секретен сътрудник на бившите тайни служби (ДС, ПГУ). Има документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите, както и предложение от 1990 г. за унищожаване на делото „Петров“. Снет от действащия оперативен отчет. Бил е ректор във ВТУ от 1991 г. до 1995 г., а ръководител на катедра от 1997 г. до 2005 г. Обявяван е като кандидат за местни избори – 2011 г. Като областен управител на Ловеч през кризисните дни на януари 1997 г. г. със заповед суспендира конституционните права на гражданите в голямата Ловешка област (днес Ловешка, Габровска, Плевенска и Великотърновска области) за събрания и протести.

 

Философът Евлоги Блажев Данков е роден през 1944 г. в село Горно Павликене, обл. Ловеч. Вербуван е от Михаил Петров през 1979 г. в ДС – Шумен. Сътрудничи като съдържател на явочна квартира под името „Люляк“, вероятно от люляковия град Ловеч.

Снет от действащия оперативен отчет през 1981 г. Бил е ръководител на катедра от 1995 г. до 1996 г. , а от 2009 г. е пенсионер.

Христина Иванова Станева е родена през 1942 г. в Тетевен. Вербувана е от полк. Георги Ив. Авджиев през 1981 г., като се секретен сътрудник „Стела“. Има собственоръчно написано агентурно сведение, документи за получено възнаграждение и други документи, както и предложение от 1990 г. за унищожаване дело „Стела“. Станева е ръководител на катедра до 1990 г.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията проверени 121 лица във Великотърновския университет. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 2 лица ректорът на Великотърновския университет не предостави всички необходими данни и за тях проверката продължава. Впрочем самият ректор според по-ранни данни на комисията също е бивш агент на ДС. (НГ)

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.