ГЕРБ иска работна среща за безработицата в Ловешка област

Инициирам работна среща по проблемите на безработицата в област Ловеч и каня директора на Регионалната служба по заетостта Минчо Диков да се включи в нея. Това обяви народният представител Николай Нанков по повод упрека на Диков, че прави политически прочит на изнасяната от РСЗ информация за нивото на безработицата в региона.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Правителството не успява да реализира политиката на заетост, която обещаваше. И не е нормално да чертаем светло бъдеще и в розови краски да описваме „прекрасната” картина на заетостта в област Ловеч. Тя не е прекрасна и гръмките заглавия колко работни места са разкрити не помагат. Не упреквам никого, наясно съм, че това е в унисон на правителствената политика – видите ли, разкриваме 250 000 работни места, а от вчера вече 270 000 до 2018 г. са обещали. Никой не говори за това колко закриваме. А всъщност това е най-важното – безработицата увеличава ли се или намалява, за какъв период се разкриват новите работни места, те устойчиви ли са, какво става с програмите за временна заетост, колко работни места се разкриват по тях, колко човека сме назначили от началото на 2014 г. – нула, и още много въпроси очакват отговори”, аргументира се още Нанков, който със свое изказване преди дни провокира критичната реакция на шефа на РСЗ в града.

„Всичко това е правене на политика под сянката на експертността на държавната служба, правене на политика по фин начин. Различен прочит на едни и същи данни. Обективната истина е, че безработицата в областта расте”, обобщи областният лидер на ГЕРБ, като подчерта, че в национален мащаб тя вече е достигнала 13 %. По думите му „добре е, че се разкриват работни места, но е добре да се съобщава и колко се закриват, за да имаме ясна картина на обстановката”.

Въпросът бе коментиран и от народния представител Корнелия Маринова, която сподели лични наблюдения от приемните си. Тя цитира хора, които са изразили възмущението си от изнесена информация, че ще се назначават безработни по селата като нещатни сътрудници за опазване на обществения ред по програма за временна заетост. „Хората се страхуват, че ще бъдат обект на вандалски прояви, на кражби и лична саморазправа, при това само срещу минимална работна заплата. Това е преливане на държавен ресурс в нещо, което няма да бъде ефективно”, коментира Маринова.

„Това ще са партийни назначения с публичен ресурс, макар да не виждам нужда от това, та нали според главния секретар на МВР престъпността е намаляла с 26 %, защо тогава трябва да се назначават 5000 нещатни, а всъщност щатни сътрудници”, попита с иронично Нанков.

 

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.