Съдът обяви увеличаването на данъците в Ловеч за незаконосъобразно

Ataka dancho ZavАдминистративният съд обяви увеличаването на данъците за сгради и коли в Ловеч за незаконосъобразно. Това става ясно от решението на Административен съд-Ловеч от 25 март тази година. То може да се обжалва пред Върховния административен съд с касационна жалба до 14 дни от съобщението и връчването на препис от съдебния акт на страните. Делото бе заведено по жалба на ловешкия гражданин и медиатор Данчо Заверджиев (на снимката), който посочи редица пропуски и формални действия на Общинския съвет.Административният съд задължава местния Общински съвет да разгласи решението по реда на чл. 194 от АПК,  при неподаване на касационни жалби или протест или ако те са отхвърлени. Но общината вероятно ще обжалва.

До делото се стигна след като през декември м.г. ловешкият парламент увеличи налога за недвижими имоти от 1,5 на 1,7 на хиляда (промила) върху данъчната оценка. Данъкът за МПС, който бе минималният размер, скочи до 30%, според кубатурата на колата.

Данчо Заверджиев обаче видя, че решението на ловешките съветници е в противоречие с нормата на чл. 60, ал. 1 от Конституцията на Република България и го обжалва в Административен съд. Пропуските са в липса на мотиви за увеличението, формално обществено обсъждане, а изложените по-късно устно от кмета на Ловеч мотиви са общи и не отговарят на изискванията на закона.

Решението на ОбС бе защитавано от председателя Тихол Тихолов, който е адвокат по професия.

Представителят на Окръжната прокуратура счита, че жалбата е основателна , а оспорените разпоредби са незаконосъобразни.

Съдът отбелязва, че „приетите с решение на общинския съвет изменения и допълнения на наредбата са публикувани по съответния ред и създават нежелана от правния ред и опасна привидност, че имат правно действие и валидно регулират обществените отношения, които с оглед предмета си – определяне на местни данъци, се отличават със засилен обществен интерес.“ Тоест – привидно е правилно, но всъщност – има нарушения и то за важен проблем като данъците.

По-нататък се казва, че обосновката е крайно обща, няма необходимото съдържание, не се излагат ясно и подробно целите, нито се излагат конкретно очакваните резултати. Най-вече финансовите.

Това решение на съда възстановява уважението към закона и интереса на гражданите. Логичният изход е прегласуване съобразно изискванията на закона.

Пред гражданите, вече платили високия данък, остават следните решения. Най-добре е общината сама да приеме, че е надвзела незаконно пари за данъците и да ги върне кеш или да ги приспадне при следващи плащания. Ако това не стане, гражданите имат възможност да заведат колективен иск срещу общината.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.