Изоставен сондаж край Деветаки изпуска газ и втечнени нефтени емисии

devetaki01Газов сондаж от времето на социализма, експлоатиран до септември 2003 г. от предприятие „Проучване и добив на нефт и газ“ АД – Плевен, изпуска газ и втечнени нефтени емисии. Това стана ясно след сигнал от жители на ловешкото село Деветаки до противопожарна охрана. Веднага последва проверка, назначена от областния управител на Ловеч Милко Недялков.

Обследването на опасния обект бе извършено от комисия, съставена от експерти от Областна администрация – Ловеч, от община Ловеч, от Областно управление пожарна безопасност и защита на населението – Ловеч, и от РИОСВ – Плевен, председателствана от главния секретар на Областна администрация инж. Емил Емилов.

От проверката стана ясно, че от сондажната помпа липсват спирателните кранове на трите изхода, както и останалите елементи, които възпират изтичането на газ от сондажа. Констатирано е изтичане на газ и втечнени нефтени емисии, в съчетание със силна миризма, която се усеща в широк периметър и създава опасност от пожар. Замърсяването на почвата е в радиус от 50-70 м. около изоставения сондаж.

От РИОСВ – Плевен, беше взета проба на въздуха и почвата около авариралото съоръжение, като предстои да бъде изготвен анализ за нивото на замърсяване и неговият вид. От комисията предложиха да се предприемат незабавни мерки за спиране на изтичането на газ и конденз от сондажа, с цел преустановяване замърсяването на атмосферния въздух и почвата, както и вторичното замърсяване на подземните водни обекти.

Областният управител веднага е влязъл във връзка с аварийната група на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД гр. Плевен. От четвъртък започва обезопасяване на обекта и спирането на изтичането на вредни газове и конденз. Направено е и запитване до Министерството на икономиката и енергетиката относно бъдещето на изоставения сондаж. „Проблемът е от години, вече на опасното място е избухвал пожар, който може да има непоправими последици“, коментира Недялков. Предстои да се обсъди и изграждането на надеждна пасивна защита около сондажа с цел предотвратяване на злонамерени действия.

(пресцентър на областната управа)

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.