Днес избират между четири варианта за магистрала „Хемус“

Днес, четвъртък, 13 март 2014,  консултативният  съвет при министъра на регионалното развитие решава бъдещето трасе на магистрала „Хемус“ между София и Варна, съобщиха от  Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която отговаря за строежа. Ще трябва да се избира между четири варианта.

Единият е проектът от 1993 г., подготвен от „Пътпроект“, според който магистралата е сравнително отдалечена от Велико Търново и Плевен. Вторият вариант е от 2001 г., който е по трасето на съществуващия в момента първокласен път І-4. Третият разработен вариант предвижда магистралата да минава в близост до Велико Търново и Плевен.

Четвъртият вариант е със северно преминаване като опция за използване на трафика от Русе през Бяла с включване в магистралата. И четирите варианта са проиграни със симулационен модел.

В момента върви търгът за избор на проектант на 60-километровата отсечка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч с прогнозна стойност 1 млн. лв. Бъдещият изпълнител ще има 392 дни за изработването на проекта. Веднага след като бъде избран изпълнителят на тази отсечка ще бъде пуснат търгът за избор на проектант на още 85 км до Велико Търново.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.