Скандали заплашват строежа на тунел под Шипка

BulgarkaСкандален проект за общоустройствен план за парк „Българка“ взриви общественото мнение в Габрово, тъй като застрашаха построяването на тунел под Шипка. Както се знае, след като тунелът под Беклемето остана на заден план, проектът през Габрово остана единствената перспектива за бърз маршрут през Балкана.

Неотдавна областният управител на Габрово Николай Григоров определи проекта като „силно рестриктивен“, съобщи сайтът „100 вести“. Включени са забрани, които застрашават изпълнението на общинските планове за развитие на Габрово и Трявна и на Областната стратегия за развитие. Той акцентира върху забраните в територията, през която преминава трасето на тунела под връх Шипка, както и буферната зона Узана, което изключва напълно изпълнението на проектите за превръщането на местност в целогодишен туристически курорт. Неговите опасения се доказват от представеното в плана приложение на зониране на територията на парка и регламентираните забранени зони – Узана и трасето на тунела са в червено. Този факт беше обстойно анализиран и на проведения  Обществен съвет, в който участват представители на неправителствени организации и видни общественици от Габрово.

Същевременно рокада на директорския пост в парк „Българка” край Габрово предизвика друг голям скандал. Човек на ДПС зае временно ръководната позиция, докато титулярят е в болнични. Али Алиев обаче се оказа неприемлива фигура за повечето политически партии в Габрово, където е дирекцията на парка. Против неговото назначение с декларация се обявиха дори и от местната структура на БСП.

Освен лидер на ДПС, Али Алиев е общински съветник, той бе четвърти и в листата на изборите през 2013 г. Преди последните местни избори се появи сведение, че Алиев е бил е агент, секретен сътрудник на Държавна сигурност, с псевдонима Виктор.

По-рано титулярът на парк „Българка” Мая Радева катастрофира и излиза в болничен. Пет дни преди срокът да изтече, Изпълнителната агенция по горите назначава нов временно изпълняващ директор – общинският съветник от  ДПС в Севлиево – Али Алиев. За назначението първи алармират от партията на „Зелените”. Неприемливо и незаконно е то и за общинската структура на социалистите в Габрово. От опозицията в парламента също призоваха назначението да бъде отменено: „Бях оневинен в съда и досието ми е чисто и няма злоупотреба със служебното място”, коментира Алиев.

Проверка в търговския регистър сочи, че временният шеф на парк „Българка“  е собственик на ЕТ “Бара Али Алиев”. Фирмата се занимава с дърводобив и транспортен бизнес. Тя е включена в списъка на длъжниците с неуредени публични задължения в размер на 32 851 лв. От 2001 до 2008 г. Алиев е бил зам.-директор на Държавно горско стопанство – Севлиево, но е бил отстранен заради съмнения за незаконна сеч. С негов автомобил е превозвана незаконно придобита дървесина. По случая е водено и дело срещу Алиев, но не е осъден. Фирмата му обаче е в списъка на длъжниците на държавата с малко над 32 000 лева. По думите му сумата била от неплатени лични осигуровки и лихви върху тях. Заради съдебен спор той не можел да прекрати участието си в нея.

Предложението за назначението на Али Алиев идва от областната структура на ДПС в Габрово, подкрепено е и от местния депутат Четин Казак. Алиев категорично отрича да е в конфликт на интереси.

Ако до понеделник Али Алиев не се откаже от директорското място в ПП „Българка“, в 17 часа блокираме дирекцията и парка, заявяват от „Атака“. На следващия ден Алиев няма да бъде допуснат до работното си място, а подходите към самия парк също ще бъдат блокирани от хора на „Атака“, напомня Любомир Линков, областен координатор на партията на Волен Сидеров в Габрово.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.