Селянин от Голяма Желязна, Троянско, възстана срещу програмен продукт, не иска да плаща данъци за смет

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСелянин възстана срещу програмен продукт, така може да се определи започналият в четвъртък странен съдебен процес в Административен съд – Ловеч.

Жителят  на село Голяма Желязна, община Троян, Стоян Стоянов обжалва  акт 61 на Троянската община, с който го задължават да плати данък върху няколко негови имота. Той твърди, че през  2010, 2011 и 2012 година не е изхвърлял боклук, не е извършвано сметосъбиране, сметоизвозване, депониране и не са поддържани тротоарите покрай неговите имоти. Твърди, че преди да започне да спори с общината, на неговата улица не е имало контейнери за смет, защото просто е нямало нужда. Общината предлага услуги, но аз не ги ползвам и затова не искам да ги плащам, е  логиката на балканджията. Той и бръснарят предлага услуги, но като минавам покрай него и не се подстригвам, плащам ли му? Пита съдията местният философ, който видимо рядко минава покрай бръснарницата.

Стоян Стоянов иска от съда да отмени акта с таксата и лихвите върху нея, тъй като са незаконосъобразни.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОтветникът  Община Троян се представляваше от юрисконсулт и завеждащия отдел „Местни приходи”, като и двамата считат жалбата на Стоян Стоянов за неоснователна. Приложенията за формиране на данъчната оценка отчита евентуалното  овехтяване на сградите до определен момент, каза чиновникът. Оттук нататък за да не се събират данъци (а те са промили върху данъчната оценка), сградите трябва да се разрушат и отпишат. А Стоян има пет сгради само в единия имот. В общините изчисляват данъка чрез програмен продукт от преди няколко години и той не може да се изменя, освен ако има законодателни промени. Такива обаче няма.

Като доказателство, че е извършена услугата сметосъбиране, от общината прилагат пътни листи на камиони, джипиес навигация и други документи. За да е пълен екшънът, част от тези документи бяха нечетивни, имаше пропуски и липсващи заповеди.

Обжалващият пък бе донесъл снимки на улицата и рушащите се сгради, видеозаписи и писмо от омбудстмана Константин Пейчев, който също признава, че в страната има такъв  проблем. Тези неща обаче не са доказателства в съда. Стоян няма пари за адвокат, липсват му юридически познания, но е ентусиаст. Затова води три дела № 285, 289 и 296 от 2013 г., защото има три различни имота.

С цел да се попълнят пропуските по делото и да се изяснят фактите, съдия Димитрова Павлова  назначи едно закрито заседание и едно открито за 20 февруари т.г, както и експертиза и вещо лице.

Макар финалът на това странно дело да изглежда предизвестен, то заслужава да се следи, той като все повече жители на българските села ще се оказват в положението на Стоян. Имат имоти с рушащи се сгради, нямат възможност да ги поддържат, а данъците си остават. Впрочем, актът, който се обжалва, е за 86 лв. Но Стоян Стоянов с делото си иска да даде пример на своите съселяни, които безропотно плащат, без да ползват услуги.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.