Мирослава Митева: Писането прави човека свободен

езикова 1Много видни ловчалии с принос за развитието и благоустройството на града днес са забравени, изтъкна Мирослава Метева  пред ученици на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“. Авторката на книга и статии за Ловеч се срещна с тях на 24  януари.  В началото тя представи част от есето си „Славослов за българския учител“, което е публикувано в книгата й „През моити очи“. Разказа как се  е впечатлила от историята на музиканта Виктор Гут. Той бил истински българин по дух и патриотична нагласа и не е случайно това, че е променил немското си име с българското Слави Милев. Авторката разказа и за инж. Ненчо Ганев, благодарение на който е прокаран пътят от Ловеч за Троян през Пресечаната скала. Неговото дело е забравено от съвременниците.

Метева е впечатлена от приноса на много видни ловчалии за развитието и благоустройството на града.  Написва книгата, защото не иска тези знаменити личности да бъдат забравени. Някогашните ловчалии са по-различни от съвременниците. Най-голямата разлика е в национализма и в непреклонния дух на някогашните българи.

На въпрос какво я вдъхновява да пише, тя отговори, че младите хора са нейното най-голямо вдъхновение. За финал тя добави,че за да е успешен един човек, той трябва да живее в крак с времето, но никога не бива да забравя своите корени. Метева пожела на младите хора да пишат, защото писането прави човека свободен.

В срещата участваха членове от клуба по творческо писане, създаден по проект  „Успех“,  с ръководител Галина Иванова.

Метева е дългогодишен учител по български език и литература, автор на книгата „През моите очи“. Присъстваха и учениците от клуб „Млад журналист“.

 

Симона Станимирова, 10 „е“ клас

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.