Вдигат си възнаграждението общинските съветници в Ловеч

DSCI3311 Вдигат си възнаграждението общинските съветници в Ловеч, научи NEWSGlas. Това ще стане в четвъртък на сесия на Общинския съвет под точка номер 16. Тя гласи : Определяне размера на възнагражденията на общинските съветници, считано от 01.01.2014 година. Докладчик е  Тихол Тихолов – председател на Общински съвет-Ловеч, ако преди точка не бъде отстранен:).  Няма съмнение, че съветниците ще върнат старите си пари, ако не и повече. Става дума за 500 и повече лв.

През 2012 г. възнагражденията бяха намалени по предложение на тогавашния председател  Корнелия Маринова и политиката на ГЕРБ. Предложението на Маринова бе възнаграждението на председателя на общинския съвет да е в размер на 90 на сто от възнаграждението на кмета на община Ловеч при пълен  ден, вместо  предишните 100 %, а на общинските съветници месечното възнаграждение да не надвишава 30 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие, при старите 60 на сто.

Тогава общинският съветник от СДС в Ловеч Иво Райнов, който работи като учител, сподели пред Капитал, че заради намаленото заплащане в местната власт (стотина лева месечно) му излиза финансово по-изгодно да упражнява основната си професия без прекъсване, отколкото да ходи на сесии и комисии, за което е длъжен да излиза в неплатен отпуск.

Още в предния парламент Димитър Горов ратуваше за по-високи заплати на съветниците.

Днес така е по всички висши етажи – заплатите растат. Вдигат ударно заплатите и на висши чиновници, кметове и депутати, съобщава  в. Сега.

http://www.segabg.com/article.php?id=683680

Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила. Депутатите размразяват месечните си възнаграждения, които не бяха пипани 4 г. заради солидарност с българските граждани.

История на общинските заплати:

От 1991 г. до 2003 г. общинските съветници не получаваха заплащане за работата си, но пък имаха право да участват в бордовете на общински дружества и получаваха приличен доход от това. През 2003 г. с промяна в Закона за местното самоуправление се въведе и възможността да получават заплащане. Размерът му беше оставен на преценката на съответния съвет. Така към средата на мандата на тройната коалиция се оказа, че съветници в общини, контролирани от ДПС, са си гласували заплати от по 2000 лв. например. След дълго обсъждане и консенсус в парламента през 2007 г. заплащането на съветниците беше ограничено „не повече от 60% от средната работна заплата за съответната общинска администрация“, а участието им в бордове – забранено. За Столичната община таванът е леко вдигнат – до 70% от съответната заплата. Освен това съветниците в цялата страна са длъжни да излизат в неплатен отпуск за всяко участие в комисия или сесия на местния парламент.  Общинарите, за разлика от депутатите, кметовете и председателите на съветите, въпреки че са на изборна длъжност, не декларират доходите си пред Сметната палата.

ПОСЛЕСЛОВ от 30 януари: Е, наистина ги вдигнаха с голямо мнозинство!

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.