Ловчалията Сашо Иванов превръща дънери в птици, но в Троян

сашо ивановЛовчалията Сашо Иванов превръща дънери в птици, но в Троян, разказва Т21. Дънерите на няколко дървета – покрай ул. „Ген. Карцов”, в непосредствена близост до възловото кръстовище с ул. „Македония”, където завиват ТИР-овете от/за „Калинел” – които бяха отсечени неотдавна (от Общината, обявиха, че било санитарна сеч и нямало как, но това е друга тема – бел. Т21), се превърнаха в… дървени скулптури. Превърнаха се в приказка! А въпросните дънери, 4 на брой, щяха да бъдат изкоренени, ако зам.-кметът Поля Димова и кметът Донка Михайлова не бяха прегърнали находчивото предложение на галеристката Мариела Шошкова отсеченото да се превъплъти в изкуство и да освежи/усмихне тази претоварена с автомобили, шум и грижи градска част. Добър пример, пореден, за управленско вслушване в гражданските гласове, за което – нашите поздравления. И СЕГА по същество. Създаването на дървената градска приказка е възложено не на кого да е, а на известния ловешки художник Александър Иванов, чиито дървени пластики красят паркове и други открити пространства в не една държава (ще посочим 2-метровото перо пред замъка на писателя Едуард Литън в Англия или фигурата на Тил Ойленшпигел в парк в Германия, също серията пластики и композиции в района на хотел „Ястребец” в курорта Боровец; знаем го и в Троян – с участието му в пленера по дървопластика през 2008 г., организиран по идея и с подкрепата на приятеля художник и бизнесмен Пламен Петров, и с първите закачливи дървени животински фигури в няколко градски градинки и детски площадки, изработени преди години по идея на управителя на ОП „Комунални услуги” Събчо Събчев и заместника му Христо Белевски– бел. Т21). И след одобрени проекти и цена.

В ПЕТЪК, 10 януари, едната творба, абстрактно-философската пластика „Заключената сфера”, първата като идвате откъм центъра, бе готова, а другите три, на птици – в процес на ставане. Сашо пък със свой помощник от Троян бе в разгара на работата и твореше с… резачка в ръка. Но бе любезен да сподели с читателите на Т21 какво се случва. „Тези дървета са били обречени да бъдат отрязани. Но ги отрязаха по-високо, дънерите бяха оставени и сега ние правим нашето. И така, в някакъв смисъл, животът на дърветата се удължава поне с десетина години”, обобщи г-н Иванов.

НИЕ ОБАЧЕ го „приземихме” с напомнянето, че не бива да се прехласва по тази арт инициатива на троянци, защото всичко е станало случайно, няколко отсечени дървета предизвикаха реакции/недоволства и така… „Няма случайни неща, нищо не е случайно на тази земя!”, бе пък отговорът на твореца, върху който можем да се замислим. В подкрепа, че няма нищо случайно, ни бе даден и допълнителен аргумент: „Това е само част от проекта, най-хубавата скулптура ще стане в парка пред бившето кино в Центъра. Там има едно болно дърво и клоните са окастрени. И от него аз ще направя една по-голяма пластика – при първа възможност, когато позволят атмосферните условия, защото ще е нужно време”.

НЯМА какво друго да кажем, освен нашето „Браво!” – на художника, автора на идеята и меценатите (Общината). Т21

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.