162 ученици от област Ловеч участваха в конкурса на

maria gВ събота в художествената галерия в Ловеч се събраха ученици, учители и родители за церемонията по обявяване на резултатите и награждаване на победителите в ученическия конкурс, организиран от евродепутата Мария Габриел за втора поредна година за учениците от областта. Тази година в трите конкурсни категории се включиха общо 162 участници.

Преди награждаването Мария Габриел поздрави учениците за активността и отбеляза, че „спрямо миналата година, вие израствате пред очите ни като горди европейски граждани, а със знанията, които имате, вие сте гордост и за България”.

По думите на Мария Габриел в рисунките на най-малките участници Европа е „символ на светлина, Европа е символ на солидарност, Европа е символ на знания, на приятели, на протегната ръка”. Тя насърчи по-големите участници, като специално отбеляза, че презентациите са вълнуващи, а Европейският парламент – единствената пряко избрана институция не е непозната за младите хора.

„В Европейския съюз нищо не се е случило, а всичко е случващо се. Не е завършен процес членството на България в Европейския съюз, не е завършен процес начинът, по който младите хора се реализират в Европа, всичко това се случва всеки ден, то зависи от нашата активност, от нашето отстояване на собствените ни ценности, история и забележителности, но това става в много позитивен, толерантен, солидарен към другите глас. Духът на обединението, които носи Европа, днес витае над всички нас в тази зала”, каза още в обръщението си към деца, родители и учители Мария Габриел.

В категорията за есе „България за Европа и Европа за България” евродепутатът отличи с пътуване до Брюксел трима участници: Николай Иванов Станчев,  Ирина Валентинова Христова и Георги Митков Митев от Природо-математическата гимназия в Ловеч. Поощрителна награда – цифров фотоапарат, спечелиха Даниел Тихомиров Трифонов от Ресурсен център – Ловеч и Деница Валентинова от ГЧЕ „Екзарх Йосиф І”.

В категорията за мултимедийна презентация „Европейският парламент: гласът на гражданите за Европа”, евродепутатът изненада участниците с четирима, вместо обявените в регламента на конкурса трима носители на голямата награда. На визита в Европейския парламент в Брюксел ще отидат Стефания Каменова Калева и Ива Петкова от СОУ „Св. Климент Охридски” – Троян, Иван Цветославов Колев и Весела Веселинова Василева от ГЧЕ „Екзарх Йосиф І“- Ловеч. Поощрителни награди бяха присъдени на Минко Петков от СОУ „Васил Левски“- Троян и Боряна Иванова Василева от СОУ „Бачо Киро” – Летница.

В категорията на най-малките участници, които рисуваха на тема „Европа през моите очи”, Мария Габриел също поднесе изненада. Вместо петима, тя отличи десет участници с MP3 плейъри. Това са Надя Валентинова Иванова, Десислава Валентинова Симеонова, Симона Илиянова Иванова и Десислава Цветанова Димитрова от детски арт-клуб „Гея” към ОДК-Ловеч, Ния Иванова Иванова от ОУ „Васил Левски”- Априлци, Теодора Христова Димитрова от СОУ „Алеко Константинов”- Луковит, Слави Савов Попов от Начално училище „Хаджи Генчо” – гр.Тетевен, Яница Мартинова Господинова от СОУ „Васил Левски” – Троян, Камелия Андрианова Делянова от ОУ „Неофит Рилски”- село Дерманци и Ивет Цветомирова Севденски от СОУ „Бачо Киро” – гр.Летница.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.