Четирима доктори от Ловешко са свързани с тайните служби, един под женско име?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЧетирима доктори от Ловешко са свързани с  тайните служби, като един е шпионирал под  женското име Зорница. Сред ръководителите на ловешката болница обаче има само един агент на комунистическата Държавна сигурност – д-р Николай Атанасов Казаков (роден през 1934 г. в гр. Славяново), но той е бил резидент. Това сочи решение №-2-282 от 8 януари 2014 г. на комисията по досиетата.
Резидентът е квалифициран секретен сътрудник на ДС, който ръководи, възпитава, инструктира прикрепените към него информатори от 5 до 15 души. Резидентът е най-близък помощник на оперативния работник, сочи справка.
Така става ясно, че от 1958 г., когато е вербуван от ст. лейт. Гачев, д-р Казаков е ръководил останалите тайни агенти в болницата. Работил е под псевдоним Иван.
Д-р Казаков е бил управител (главен лекар) на „Многопрофилна болница за активно лечение „Проф. Параскев Стоянов“” АД.
Други трима доктори, тайни агенти, са също свързани с Ловешко. Д-р Ангел Русев Ангелов (1952 г.) е роден в Габрово, но е вербуван от служителя на ДС в Ловеч Иван Тодоров Моянов през 1970 г. Освен към ловешката тайна милиция той е бил осведомител с псевдоним Спартак и към шесто управление на МВР – Габрово. Снет от оперативен отчет през 1986 г. Публичната му длъжност е директор на „Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова”“ АД – Габрово.
Д-р Георги Николов Георгиев (1952 г.) е роден в Луковит, като през 1981 г. е вербуван от о. р. Христо Христов. Под женското име Зорница (?!) е бил сътрудник и държал явочна квартира към шесто управление на ОУ на МВР-Перник. Бил е управител на „Многопрофилна болница за активно лечение“ ЕООД в Червен бряг
Д-р Ташко Делийски (1950 г.) е роден в село Черни Вит, Тетевенско. Вербуван е през 1977 г. от ст. лейт. Тодор Великов. Като агент Кръстев е работил към МВР – Плевен. Член на Съвета на директорите на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски“” ЕАД – Плевен.
Общо 113 (6 процента) лекари у нас са сътрудничили на комунистическите тоталитарни служби, установи комисията. По-голямата част са агенти на различни управления на бившата ДС, но има и сътрудници на военното разузнаване. Проверката е обхванала общо 1840 лица на ръководни постове в болниците. В здравни заведения в 20 областни града са разкрити агенти.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.