Трима държавници от областта забравят да декларират гори, кравеферма, апартаменти и ипотека

tiholunal_mastТрима държавници от област Ловеч са забравили да декларират свои имоти, сред които има гори, една кравеферма, апартаменти и ипотека. Това сочи публикуваният на 7 януари списък на Сметната палата.

Тихол Тихолов, председател на Общински съвет Ловеч, е подал встъпителна декларация през 2013 г., но не е декларирал притежавана гора. Тя е с площ – 17,330 дка и се намира в село Рибарица, общ. Тетевен, като е придобита чрез доброволна делба.

Юнал Мъстънов, зам-областен управител на Ловеч,  пък не е декларирал притежавана кравеферма. Тя е върху земеделска земя-парцел с площ от 9.887 дка в село Беглеж, общ. Плевен.

Пропуснати са и данни за съпругата му. Става дума за апартамент с площ от 68.29 кв.м. в София; апартамент с площ от 88,14 кв.м. в  Ловеч; 1/3 от ниви с обща площ от 13,5 дка; ПИ с площ от  504 кв.м., заедно с етаж първи от 56 кв.м. от построената в имота двуетажна масивна жилищна сграда в Ловеч, както  и  дялове в дружество „Лайла“ ООД  – Ловеч.

Владимир Зъзрев е  прокурор в Троян, който  не е декларирал учредяване на договорна ипотека върху поземлен имот. Той е с площ от 407 кв.м., заедно с построената в него двуетажна жилищна сграда с площ от 68 кв.м., гараж от 25 кв.м. и лятна кухня с площ от 30 кв.м. в  Троян, за обезпечаване на чуждо задължение към банка.

Сметната палата публикува  своите заключения за несъответствие след проверката на декларациите на висши държавни длъжности по Закона за публичност на имуществото на лицата. Констатираните несъответствия са в 152 декларации, подадени пред публичния регистър през 2013 г. Сметната палата публикува констатираните несъответствия в два отделни списъка – за ежегодни декларации, и за встъпителни и финални декларации. Несъответствия са констатирани в 84 ежегодни декларации и в 68 встъпителни и финални декларации.

Списъците с имената, за които проверката е приключила със заключения за несъответствие, се изпращат на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от ДОПК, и на председателя на ДАНС.

Припомняме, че всяка година задължените по закона лица подават ежегодни декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната календарна година в срок до 30 април на текущата година. Встъпителните и финалните декларации лицата са задължени да подават съответно до 1 месец от встъпването им в длъжност или от освобождаването им от длъжност.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.