Студентът Александър Петров извади днес светия кръст от река Осъм на Богоявление

александър кръстСтудентът Александър Петров извади днес светия кръст от река Осъм  на Богоявление. 19-годишният младеж спечели борбата с още 17 смелчаги, хвърляйки се в река Осъм и извади светия кръст от водите. Да бъде здрав и щастлив през цялата година, му пожела кметът Минчо Казанджиев и го дари със 100 лв. Още толкова му даде митрополит Гавриил.

Александър е студент в Техническия колеж в Ловеч, специалност „Автомобилно машиностроене“, бивш възпитаник е на Природоматематическата гимназия. Той скача за втори път в реката за кръста – за шоуто, не за пари по неговите думи. Усещането да спечелиш е уникално, не може да се опише, коментира още младият мъж. От вълнение той не помни какво му е пожелал Дядо Владика, но сам си пожела здравето да е с него.

Днес на Богоявление Негово Високопреосвещенство пожела на Сашо и на стотиците, присъствали на ритуала по хвърлянето на кръста, както и на всички ловчалии благодатта на Йордановден да осени всички. Тя носи здраве, радост духовна и Божие благословение, каза Владиката. Нека с Божията помощ нашият град да върви напред, да възкръсне духовно и материално, да се върнат децата ни, пожела още той.

Преди ритуала по хвърлянето на светия кръст в реката дядо Гавриил отслужи в съслужение със свещеници Василиева Света литургия в катедралния храм „Света Троица“. И тук стотици ловчалии бяха дошли да се черкуват и да приемат божията благодат.

На Богоявление Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Тази библейска легенда припомни днес дядо Владика. Той проведе пред катедралния храм и тържествения Богоявленски водосвет на знамената на Българската армия пред представителна част от Ловеч, като преди това строят бе приет от началника на Военно формирование – Ловеч, подполк. Мариян Петракиев.

Владиката освети водата за здраве и поведе литийно шествие от храма към центъра на Ловеч. В шествието се включиха кметът Минчо Казанджиев, депутатът Корнелия Маринова, председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, областният управител Милко Недялков, зам.-кметовете на Ловеч Пламен Петков и Младен Младенов и десетки граждани.

На пешеходния мост, преди да хвърли кръста, дядо Владика освети водата за здраве. След това на площада пред общината се изви пъстро хоро.

Всеки гражданин в днешния ден можеше да си вземе чаша топъл чай, подарък от общината.

Богоявление, или Йордановден, е третият по значимост християнски празник в годината. По традиция в Ловеч той се чества всяка година с особена тържественост.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.