Ангел Бончев спечели делото за откупа-дарение

бончев и камелияЛовчалията  Ангел Бончев окончателно спечели съдебната битка за направеното от него под натиск дарение от 157 000 евро, съобщи „Правен свят“. Парите бяха дарени на Фондация „Утре за всеки“ и бяха условие, за да бъде освободена съпругата на Бончев, която бе отвлечена от групата, станала известна като „Наглите“.

Бончев спечели на две инстанции делото срещу фондацията и тя бе осъдена да върне парите. С определение от 27 декември, Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд (САС), с което в сила остава решението за унищожаване на договора и за връщане на парите, които Бончев е дарил. „Утре за всеки“ е осъдена да плати и над 15 000 лева държавни такси по делото, както и над 6000 лева адвокатско възнаграждение.

Сагата с дарението е от края на юли 2008 г., когато Камелия Бончева беше освободена от похитителите си, а делото на Бончев срещу фондацията започна преди две години, след като вече групата за отвличания бе задържана. Ангел Бончев сам беше похитен от „Наглите“, а при освобождаването му срещу откуп бе отвлечена Камелия Бончева. При преговорите за неговото освобождаване той получил sms, с който е уведомен, че трябва да дари събраните до момента пари за откуп на фондация, която набира средства за лечение на рак на гърдата чрез кампания по телевизия бТВ. На следващия ден Бончев направи официално изявление по телевизията и в него обяви, че собственикът на „Литекс комерс“ Гриша Ганчев го е отстранил от целия бизнес, а събраната сума от 157 000 евро дарява на фондацията. По-късно съпругата на Бончев почина от най-тежката болест.

 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.